Index Vakbarát Hírportál

Tovább bővül a Nemzetközi Űrállomás

2014. október 16., csütörtök 09:30

Oroszország 2017-2018-ban három új modult küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amik egymással összekapcsolva önálló űrállomásként is működhetnek – mondta szerdán Gyenyisz Liszkov, a Roszkoszmosz űgyügynökség elnökhelyettese.

Az MTI szerint Liszkov egy moszkvai innovációs fórumon arról beszélt, hogy három modul gyártása van folyamatban: egy tudományos-energetikai, egy többfunkciós laboratóriumi, illetve egy univerzális kapcsolódó modul. A különlegességük, hogy az ISS-hez, illetve egymáshoz kapcsolódva is keringhetnek a világűrben. Ha autonóm módon üzemelnek, együtt egy külön kis űrállomást alkothatnak. A projekten az orosz rakéta- és űrágazat vezető intézetei dolgoznak.

Az univerzális modul gyakorlatilag elkészült, de csak a még gyártási fázisban lévő laboratóriumi modullal együtt fogják felbocsátani. Ezt 2017 végére tervezik; a tudományos-energetikai modul felbocsátására 2018-ban kerülhet sor.

Liszkov elmondta, hogy a modulokat azért építik, hogy ideális feltételeket teremtsenek az ISS-en nem elvégezhető kísérleteknek. A feladat elvégzése után ugyanakkor visszakapcsolódhatnak majd az űrállomáshoz.

Rovatok