Index Vakbarát Hírportál

Űrdarázsfészket fényképezett a Cassini

2014. október 17., péntek 11:40

Fantasztikus felvételt készített a Cassini űrszonda a Szaturnusz Hyperion nevű holdjáról. A Szaturnusztól másfél millió kilométerre keringő, 286 kilométer átmérőjű, szabálytalan, krumpli formájú hold pont úgy néz ki, mintha óriási űrdarazsak fészke lenne.

A Cassinit üzemeltető NASA szerint azonban nem ez a legfontosabb információ. A működtetésért felelős Jet Propulsion Lab közleményéből kiderül, hogy a műhold műszerei szokatlanul erős elektonsugárzást mértek a furcsa hold közelében.

A 2005-ös adatok friss elemzése alapján ezek az elektronok a hold elektrosztatikusan töltött felszínéről érkeztek. A kutatók szerint a Hyperion porozus és jeges felszínét folyamatosan bombázza a Napból érkező ultraibolya-sugárzás, ráadásul a hold a Szaturnusz magnetoszférájával is állandó kölcsönhatásban van, ez a két tényező együtt válthatja ki azt az elektronesőt, amit a műhold műszerei érzékeltek.

Ami ennél is fontosabb: ha ön rosszul érzi magát, amikor a képre néz, és úgy általában is irtózik a szivacsszerű, lyukacsos felszínű dolgoktól, önnek tripofóbiája van, és nincs vele egyedül, a világban nagyon sokan félnek a lyukacsos felszíntől. A kutatók szerint ez biológiai undoron alapszik, és nem tanult viselkedés.

Rovatok