Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan új földtörténeti korba léphetünk

2014. október 17., péntek 14:36

11 700 év után lehet vége az aktuálisan tartó földtörténeti korszaknak, a holocén időszaknak, ha a geológusok, klímatudósok és ökológusok egy berlini gyűlésen megszavazzák az erről szóló indítványt. Az új korszak neve antropocén lesz.

Az antropocén a görög anthropo-, vagyis ember előtaggal arra próbál majd utalni, hogy a jelenleg tartó földtörténeti időszakban a legnagyobb hatást az ember gyakorolta a környezetére az atmoszférában és a földkéregben végzett tevékenységgel.

A Berlinben összegyűlt, harmincfős tudóscsoport arra a kérdésre keresi a választ, hogy valóban mérhető és globális változásokat okoz-e az emberi tevékenység, illetve hogy ezek a fejlemények valóban mennyiségi és minőségi változást jelentenek-e az éghajlat, a földrajz és az élővilág szempontjából.

A jelenleg is tartó holocén időszak azt a változást jelzi, amit az utolsó jégkorszak vége óta tartó felmelegedés jelent, és ami után az emberi faj komoly fejlődésbe kezdett. Az antropocén időszak nagyjából hasonló hatásokat keltett, az elnevezést pedig Eugene F. Stoermer Nobel-díjas tudós dobta be a köztudatba még az 1980-as években.

Rovatok