Index Vakbarát Hírportál

Tudja, hogy alszik a bálna?

2014. október 17., péntek 20:29

Tudja, hogy alszanak a lovak? Állva. És a bálnák? Hát, ők is. Ha nem hiszi, nézze csak meg ezt a videót, amin egy hosszúszárnyú bálna húzza a lóbőrt a Karib-tengeren egészen addig, míg észre nem veszi a búvárt, és odébb nem áll.

A hatalmas bálnát úgy vették észre, hogy először csak a víz felszíne fölé lógatott farokúszóját szúrták ki, és a búvárok azt hitték, az állat elpusztult vagy valami baja esett. Csak akkor derült ki, hogy alszik, mikor egész a közelébe úsztak.

A bálnák minden évben megtesznek majd 25 ezer kilométert az északi hideg tengeren levő táplálkozási és a déli meleg tengerekben történő párzási helyük között. A faj példányszáma mintegy 80 ezer egyedet tesz ki, így lekerült a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájáról, ami a kihalófélben lévő fajokat tartalmazza.

Egyébként ma alvóbálna-szpotting van az interneten, a Gizmodo viccesvideóblogja, a Sploid is reciklált egy régebbi felvételt, amin ámbráscetek alszanak furcsa pózban. Persze a bálnák meg az emberi szokásokat furcsállnák (mármint most nem azt, hogy levadásszuk őket, hanem egy másikat): nézd már, milyen fura állat ez az ember, egész nap áll, csak aludni fekszik le.

Rovatok