Index Vakbarát Hírportál

A műanyag az édesvizekben is pusztít

2014. október 20., hétfő 15:46

Holland kutatók megfigyelték, hogy a műanyag nanorészecskék ártalmasak az édesvízi élőlényekre. Az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány az első ilyen típusú kutatás. Az óceánokban összegyűlt műanyag káros hatásairól már jó ideje beszélnek a tudósok, de az édesvízi élővilágot most vizsgálták először ilyen szempontból.

A Wageningen Egyetem kutatói megállapították, hogy a műanyag nanorészecskék lassítják az algák növekedését, deformációkat okoznak a vízibolháknál, és hatással vannak arra, ahogy a bolhák a különböző kémiai anyagokat érzékelik, ezzel a kommunikációjukat is zavarják.

Bart Koelmans, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a nanoméretű műanyagrészecskék leggyakrabban a műanyag hővágásával vagy 3d nyomtatás közben szabadulnak fel. Ő és csapata behatóan foglalkozik a műanyag és a vízi környezet kapcsolatával, vizsgálták már például a halakra, kagylókra és csaliférgekre gyakorolt hatását is.

Ezek az első fejlődési rendellenességek, amelyeket édesvízi élőlényeknél tapasztaltunk, és még nem tudjuk, mekkora is a baj

– mondta a kutatásban szintén résztvevő Ellen Besseling.

Rovatok