Index Vakbarát Hírportál

Influenzás lett több száz fóka

2014. október 21., kedd 20:55

Influenza-vírus miatt halt meg vagy betegedett meg súlyosan 350 fóka az Északi-tenger schleswig-holsteini partjainál.

A fókák halálát nyilvánvalóan influenzavírus okozta, de ez az állományt nem veszélyezteti, idézte Detlef Hansent, Tönning nemzeti parkja igazgatóságának vezetőjét a Die Welt című online lap kedden.

"Abból indulunk ki, hogy a fókainfluenza egy természetes folyamat. Október eleje óta Helgoland, Sylt, Amrum és Föhr szigeteken 350 elpusztult vagy súlyos beteg állatot találtunk. Jelenleg mintegy 12 ezer fóka él a Watt-tenger schleswig-holsteini részén. Ebben a helyzetben nincs szükség különleges akciótervre: a halál is a természet része" - fejtette ki a szakértő.

Eddig kevesebb fókával végzett az influenzavírus a schleswig-holsteini Watt-tengerben, mint a szopornyicavírus. Az a betegség 1988-ban 5800, 2002-ben pedig további 3600 állat pusztulását okozta, tehát az akkori állomány 60, illetve 40 százalékáét.

A vírus vizsgálatát a következő hetekben végzi a Hannoveri Állatorvosi Egyetem Alapítványának Intézete. A nemzeti park igazgatósága szerint az eddigi vizsgálatok szerint az elpusztult állatok tüdőgyulladásban betegedtek meg. 

Ha véletlenül arra járnának, ne menjenek közel az elpusztult fókákhoz, ne érintsék meg őket. A kutyákat is távol kell tőlük tartani, így megelőzhető, hogy a kórokozó esetleg átterjedjen. Más vadállatokhoz hasonlóan ugyanis a fókák is lehetnek olyan kórokozók hordozói, amelyek embereknek is átadhatják a betegségeket.

Rovatok