Index Vakbarát Hírportál

Ön hagyná, hogy ez a robot belefúrjon a szájába?

2014. október 25., szombat 21:46

A Vanderbilt Egyetem kutatói olyan robotot fejlesztenek, amivel hihetetlen precizitással lehet átfúrni az arccsontot. Erre ugyan egy barkácsáruházi fúrógép is képes, de azt ritkán szokták agyműtéteknél használni; ezzel szemben a Vanderbilt robotja pont azért készült, hogy ilyen esetekben ne a koponyacsontot kelljen átfúrni, és így biztonságosabbá tegye az orvosi beavatkozásokat.

Az új eljárást az epilepszia súlyos formájának kezelésére használnák, amit máshogy nem lehet gyógyítani. Bár szörnyű belegondolni, hogy a robot mégiscsak a szájüregünkön át jutna el az agyig, ez a beavatkozás még így is kevésbé offenzív, mint a koponyacsont átfúrása. A robot egy gondosan meghatározott útvonalat követve fúrhatja föl magát az agyig, így csökkenthetők a műtéti kockázatok is.

A műtétnél a robot egy felhevített, nikkel-titán ötvözetből készült rugalmas tűt juttat a koponyába egy csövön keresztül, amíg a meghatározott úton el nem jut az agyig. Miután a tű apránként kiemelkedik a cső végéből, utána vissza is nyeri az eredeti alakját. A beavatkozást az orvosok egy mágnesrezonanciás (MRI) gépben végeznék, így végig látnák, hogyan jut el a tű az agyig, mindössze néhány perc alatt. Az igazi nehézséget az jelenti, hogy mindeközben ne kaszabolják szét az agyszöveteket.

A fejlesztés egyelőre kísérleti stádiumban van, de a kutatók remélik, hogy a technológia egy évtizeden belül általánosan használható lesz.

Rovatok