Index Vakbarát Hírportál

Akkor most Semjén téved, vagy a pápa?

2014. október 29., szerda 13:19

Néhány hónapja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír TV-nek adott nyilatkozatában izgalmas új tudományfilozófiai elemekkel bővítette Darwin evolúcióelméletét, amit egyébként a tudomány évtizedek óta általánosan elfogad. Semjén többek között azt mondta, hogy az evolúció csak egy hipotézis, amivel logikai problémák vannak, sőt, természettudományos képtelenségnek nevezte.

Tegnap Ferenc pápa a pápai tudományos akadémián tartott beszédében az egyház eddigi álláspontjával némileg szembemenve azt mondta, hogy ősrobbanás volt, és evolúció is létezik.

Mivel a két kijelentés között némi ellentétet véltünk felfedezni, megkerestük Semjén Zsoltot, hátha az elmúlt két hónapban meggondolta magát, elvégre olyan ragyogó elmékkel, mint Einstein vagy Stephen Hawking is előfordult már, hogy utólag beismerték tudományos tévedésüket. A miniszterelnök-helyettesnek a helyzet vázolása után a következő kérdést tettük fel:

Ön tévedett, vagy a pápa? 

Semjén Zsolt a kabinetfőnökén keresztül a következőt válaszolta:

Egyikünk sem. A Szentatya – miként Benedek pápa – megnyilatkozása ugyanaz más szavakkal, mint amit én mondtam. A darwini evolúciós elmélet számos ponton alakult és nyilvánvalóan alakulni fog a jövőben is. A teremtés kinyilatkoztatott igazsága és annak mikéntjét magyarázó elméletek nem állnak szemben egymással.

Ma tehát megtanultuk, hogy az, hogy valami tény vagy egy logikailag hibás hipotézis, valójában ugyanazt jelenti, csak más szavakkal. 

Rovatok