Index Vakbarát Hírportál

A gazdája robbantotta fel az amerikai rakétát

2014. október 31., péntek 09:03

Új részletek derültek ki a kedden felrobbant amerikai űrrakéta balesetével kapcsolatban. A Nemzetközi Űrállomás felé indított rakétát az Orbital Sciences nevű polgári űrcég munkatársai robbantották fel az ilyen célokra beszerelt, önmegsemmisítő töltet segítségével, mikor látták, hogy az indítás nem az elvártnak megfelelően megy. Az önmegsemmisítés azért fontos ilyenkor, hogy a rakéta a lakott területtől biztos távolságban robbanjon fel, olyan terület felett, amit pont az ilyen esetek miatt ürítenek ki a fellövés idejére.

Az Orbital egyike azoknak a polgári űrcégeknek, akik teherszállító küldetésekre szerződtek a NASA-val, miután az amerikai űrhivatal az űrsiklóprogram leállítása után képtelenné vált a feladat önálló megoldására.

A keddi balesetben 2,5 tonna rakomány veszett oda. Ennek nagy része az űrállomás legénységének szánt étel, víz és egyéb felszerelés volt, de a Cygnus teherűrhajó rakterébe számos, tudományos kísérlet elvégzésére tervezett műszert is pakoltak. Ezek közül néhányat amerikai középiskolások szereltek össze.

A robbanást élőben is közvetítették, de a leglátványosabb felvétel talán ez az alábbi, repülőről készített film volt.

Látványos felvétel repülőről a Cygnus felrobbanásáról

Rovatok