Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a jordániai sziklakörök rejtélye

2014. november 3., hétfő 14:44

Végre sikerült légi felvételt készíteni arról a tizenegy közel-keleti kőépítményről, melyek titkát évtizedeken át senki sem kutatta. A jordániai régészek nagy felbontású fotói és a helyszínen talált tárgyak arra utalnak, hogy a struktúrák legalább kétezer évesek. De jóval régebbiek, akár őskoriak is lehetnek.

A régészek Nagy Köröknek nevezik ezeket az alacsony, körülbelül fél méter magas kőfalakat, amelyek könnyedén átugorhatók. Az a legnagyobb rejtély, hogy mire használták ezeket. Biztosan nem kerítésként, mert az állatokat nem igazán akadályozzák a mozgásban. 

A most lefotózott tizenegy sziklakör mellett találtak még egyet Jordánia területén, ami úgy néz ki, hogy nem sikerült befejezni, és még két kört találtak korábbi műholdfelvételeken: egyet Jordániában, és egyet Szíriában, amiket mára leromboltak. Az utóbbit azonban egy másik kutatócsoport, a Durham Egyetem munkatársai még időben meg tudtak vizsgálni.

Ezeket a köröket nem volt nehéz megépíteni, mondta David Kennedy régész, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója. Helyben megtalálható alapanyagokból készültek, és egy tucat ember kemény munkával egy hét alatt be tudna fejezni egyet. A tervezés sem igényel nagy szaktudást, csak egy póznát középen, és egy kötelet, amivel körbejárva ki tudják jelölni a körvonalat.   

Csak az egyik körben találtak három kőhalmot, melyek valószínűleg temetkezési emlékek, de Kennedy szerint ezeket utólag helyezték oda.

Graham Philip és Jennie Bradbury, a Durham Egyetem munkatársai a szíriai Homsz melletti sziklakörnél arra jutottak, hogy annak belsejéből nagyszerűen rá lehet látni a környékbeli földekre. Ők úgy vélik, ennek fontos szerepe volt a helyszín kiválasztásánál. Talán a friss felvételek arra ösztönzik majd a kutatókat, hogy alaposabban megvizsgálják az összes ilyen struktúrát, és akkor megismerjük ezeknek az ősi körök titkát. 

Rovatok