Index Vakbarát Hírportál

Először vezeti nő az európai részecskekutatást

2014. november 4., kedd 15:50

Fabiola Gianotti olasz fizikust választották meg az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN élére, és ő lesz az első nő ebben a pozícióban. A posztra három jelölt volt, de az intézet jövőjével kapcsolatos elképzelései, valamint az intézménnyel és a kísérleti részecskefizikával kapcsolatos mélyreható ismeretei miatt Gianottira esett a CERN tanácsának választása - írta az MTI.

Az olasz kutató volt a vezetője a nagy hadronütköztető (LHC) Atlas kísérletének 2009 és 2013 között, vagyis abban az időszakban, amikor a CERN az LHC Atlas és CMS kísérleteinek eredményeire támaszkodva igazolta a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezését.

Ennek a részecskének az évtizedekkel ezelőtti megjósolásáért kapott tavaly Nobel-díjat Peter Higgs brit és Francois Englert belga fizikus.

A CERN aktuális vezetője, Rolf Heuer kiváló választásnak nevezte, hogy 2016 január 1-én Fabiola Gianotti követi őt a szervezet élén. Megjegyezte, hogy örömmel dolgozott vele az elmúlt években. A 2015-ös év átmeneti időszak lesz, és mint fogalmazott, biztos abban, hogy a CERN jó kezekbe kerül.

Fabiola Gianotti nagy megtiszteltetésnek, egyúttal nagy felelősségnek tartja, hogy ő lesz a szervezet következő főigazgatója. "A CERN a tudományos kiválóság központja, büszkeség és inspiráció forrása a fizikusok számára. A technológia és az innováció bölcsője, a nemzetközi tudományos együttműködés és a béke kézzelfogható példája" - fogalmazott.

Rovatok