Index Vakbarát Hírportál

Gyorsított evolúció: elnémultak a tücskök

2014. november 4., kedd 11:15

Két év alatt elvesztették hangjukat a Hawaii-szigeteken élő tücskök, miután megjelent a környezetükben egy húsevő parazita utódokat rakó légy, az Észak-Amerikából odavándorolt Ormia ochracea.

Ezek a legyek a tücskök ciripelését követve keresik meg leendő áldozataikat. A tücskök hátára rakják le apró tekergő utódaikat, és ezek a férgek könnyedén belemásznak a pórul járt rovar testébe. Egy héttel később pedig kövérre hízva, áldozatukat elpusztítva másznak elő onnan.

A környéken dolgozó biológusok idén ősszel meglepő felfedezést tettek: az evolúció nagyobb sebességbe kapcsolt, és a hawaii tücskök pár év alatt elvesztették a hangjukat, hogy ne váljanak a légylárvák martalékává.

Jó kérdés, hogy hova vezet ez az evolúciós verseny, mert a tücskök ezzel elvesztették a párcsalogató képességüket is. A változás egyébként a hím egyedek szárnyait érinti: normális esetben van rajtuk egy fogazat, amely a szárnyak összedörgölése során hangot generál, ezt nevezzük ciripelésnek. Enélkül azonban a hím tücskök ugyanolyan némák, mint a nőstények.

Egy ideig együtt éltek a zajos és a néma tücskök, és ahol még nem jelent meg a légy, ott a ciripelők tudtak fennmaradni, ahol viszont már megjelent a nagy ellenség, ott a némák szaporodtak tovább. Marlene Zuk, John Rotenberry és Robin Tinghitella kutatók kimutatták, hogy röpke tíz év alatt (ami csupán 20 tücsökgeneráció) majdnem a teljes populáció néma lett.

Rovatok