Index Vakbarát Hírportál

Napi egy tabletta a HIV ellen

2014. november 7., péntek 09:08

Már benyújtotta az engedélyeztetési kérelmét az amerikai Gilead Sciences arra a HIV-ellenes tablettára, amit a mostani kezelésekhez képest kis dózisban kell beszedni, és a mellékhatásai is enyhébbek. A cégnek komoly portfóliója van HIV-gyógyszerekből.

Az Egyesült Államokban a HIV-fertőzöttek többsége a Gilead gyógyszereit használja, a legnépszerűbb az Atripla, míg a második a Stribild, amit az egyes típusú HIV-re szednek a páciensek.

Ez a Stribild lesz hosszabb ideig szedhető az új, TAF névre keresztelt tablettának köszönhetően. A Stribild a Gilead különböző gyógyszereinek a kombinációja, és ebben a koktélban a Viread szerepét veheti át a TAF. Az új hatóanyag egyik előnye, hogy tizedakkora dózissal harcol a vírus ellen, mint a Viread.

A klinikai tesztekben a TAF csökkentette a vesekárosodás kockázatát, ezért lehetővé teszi a Stribild hosszabb ideig tartó szedését. Ezzel nemcsak a páciens jár jól, akinek élete végéig kell szednie a HIV-gyógyszereket, hanem a Gilead is, hiszen ha hosszabb ideig élnek a HIV-páciensek, akkor többet tud eladni a gyógyszereiből. 

Rovatok