Index Vakbarát Hírportál

Azt ismeri, hogy egy orosz, egy amerikai meg egy német becsapódik a kazah sztyeppébe?

2014. november 10., hétfő 09:13

Három űrhajóssal a fedélzetén szerencsésen Földet ért hétfő reggel a kazahsztáni sztyeppén a Szojuz űrhajó leszállóegysége, írja az MTI.

Az orosz űrkutatási központ azt közölte, hogy az űrkapszula a Kazahsztán középső részén fekvő Arkalik várostól 82 kilométerre landolt, a legénység tagjai jól vannak.

Az űrkapszula Makszim Szurajev orosz, Reid Wiseman amerikai és Alesander Gerst német űrhajóst hozta vissza a Földre. Mindhárman 170 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Visszatérésük után még három – két orosz és egy amerikai – űrhajós maradt az ISS-en. November 24-én még három asztronauta indul a kazahsztáni Bajkonurból a Föld körül 400 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

A landolásról hírt adó hírügynökségek kiemelik, hogy az űrhajósok muslicákat hoztak vissza a Földre, amelyek hónapokat töltöttek az űrben. A kutatók rajtuk tanulmányozzák majd, hogy milyen hatással van a többsejtű élőlényekre a súlytalanság, és reményeik szerint értékes információkat nyernek majd a jövőbeni űrmissziók számára.

A visszatérés hivatalosan eseménytelen volt, de azért tudni kell, hogy ez mindössze annyit jelent, hogy nagyjából annyi erőhatás érte a kabinban ülőket, mint egy autóbaleset során: a visszatérő egység fékezőrakétáit a föld felett 1,5 méterrel kapcsolják be, hogy ez a visszarúgás is csökkentse a becsapódás, vagyis a földet érés erőhatásait.

Soft like a car crash... MT “@Space_Station: #Exp41 Soyuz lands with soft-landing engines firing to soften impact. pic.twitter.com/fckx8owlqI

— CanadianSpaceAgency (@csa_asc) November 10, 2014

Rovatok