Index Vakbarát Hírportál

Javulhatnak a rákgyógyulási esélyek

2014. november 11., kedd 22:42

A folyamatosan fejlődő diagnosztikai eljárások, a gyógyszeripari kutatások és a közvéleményt tájékoztató kampányok segíthetik a daganatos betegek gyógyulási esélyeit - hangzott el a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) november 13-15. között zajló kongresszusának alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón kedden.

Ruzsa Ágnes, az MKOT elnöke a daganatos betegségek kezelésében részt vevő, kapcsolódó területek fontosságát hangsúlyozta: a betegek gyógyulása korrekt diagnózis, megfelelő gyógyszerek és például a családorvosok megfelelő közreműködése nélkül nem lehetséges.

A kongresszuson külföldi és magyar szakemberek 150 előadáson számolnak majd be a rákkutatásban elért legújabb eredményeikről és tapasztalatokról.

A daganatos megbetegedések kezelésében nagyon fontos tényező, hogy minél rövidebb legyen az az idő, ami a betegség gyanúja és a megfelelő diagnózis felállítása között eltelik. Ez ma Magyarországon akár 6 hónapig is eltarthat. Ez jelentősen rontja a beteg gyógyulási esélyeit.

A hasnyálmirigyrák a leghalálosabb

A hasnyálmirigyrák november 13-ai világnapjának apropóján elmondták: ma Magyarországon húszból csupán egyetlen hasnyálmirigyrákos betegnek van esélye arra, hogy öt évvel a betegség felfedezése után még életben legyen.

Ebben változást az hozhatna, ha egyrészt több embernél fedeznék fel még műthető állapotban a betegséget, másrészt hatékonyabb gyógyszerek állnának rendelkezésre. A betegség rossz kilátásai nemcsak Magyarországra érvényesek: az Európai Unió előrejelzése szerint a daganatos halálesetek egyre nagyobb hányadát a hasnyálmirigyrák adja, és a jelenlegi tendenciák további romlását vetítik előre.

Világszerte nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a betegség kutatására és az emberek tájékoztatására.

Igényeljük a kolonoszkópiát!

Ezzel szemben a vastagbéldaganat az egyik legjobban szűrhető és nagy eséllyel véglegesen meggyógyítható betegség. Ennek egyik feltétele, hogy legyen szűrővizsgálatként elérhető a vastagbéltükrözés, valamint az 50 év feletti, veszélyeztetett korosztály igényelje a kolonoszkópiás vizsgálatot.

A felszólalók egyöntetűen kiemelték a megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztatás fontosságát, így a média szerepét. Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ egészségügyi szakosztályának elnöke úgy fogalmazott: a média szerepe nem merül ki abban, hogy információt ad át vagy szórakoztat, hanem életeket menthet azzal, ha tudatosítja a még egészségesekben, mit tehetnek a betegség megelőzésére, a betegségben szenvedőket pedig hasznos információkkal segíti a gyógyuláshoz.

Rovatok