Index Vakbarát Hírportál

A szúnyogok nem mindig bírták a vérünket

2014. november 12., szerda 22:03

A szúnyogok valójában nem mindig szívták az emberek vérét: több ezer évvel ezelőtt még elég jól elvoltak azzal, hogy vadállatok vérén élősködtek. Egy kutatásban azonban nemrég rájöttek arra, hogy miért szoktak rá mégis az embervérre – írja az Independent.

Az emberi bőrben van viszont egy vegyi anyag, ami nagyon könnyen felismerhetővé teszi az embert a szúnyogok számára. Így amikor a szúnyogok megérezték a szulkatont, egyből tudták, hogy potenciális lakoma közelében vannak.

A kutatók azt vették észre, hogy a fekete testű szúnyogok, amik jellemzően erdei állatokon élősködnek, nem kedvelik a szulkatont különösebben, viszont a barna testűek Afrikában nagyon is kedvelik az anyagot.

Leslie Vosshall, a New York-i Rockefeller University kutatója szerint nagyon jó evolúciós húzás volt a szúnyogok részéről az ember szagának megkedvelése, hiszen tökéletes áldozatot jelentünk a vérszívók számára: víz közelében élünk, ahol szaporodni tudnak, ráadásul nagy csoportokban, és szőrtelen a bőrünk, így könnyebb hozzánk férni.

Rovatok