Index Vakbarát Hírportál

Előre megjósolható a vesekilökődés

2014. november 12., szerda 15:22

Amerikai kutatók egy olyan genetikai tesztet dolgoztak ki, amellyel megjósolható a veseátültetésen átesett betegeknél a transzplantált szerv akut kilökődésének veszélye – írja az MTI. A kutatásról a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói a PLoS Medicine orvostudományi folyóiratban számolnak be.

Az immunrendszer működését gátló (immunszupressziv) terápia ellenére a vesetranszplantált betegek 15-20 százalékánál kilökődik az új szerv. A kilökődés veszélyére utalhat a vérszérum megemelkedett kreatinin-szintje, amelyből a veseműködés milyenségére lehet következtetni. Kóros mutatók esetében biopsziát végeznek, azaz szövetmintát vesznek a veséből.

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a szérum-kreatinin vizsgálata nem elég érzékeny, hogy a kilökődés korai stádiumában ki lehessen mutatni a kóros folyamatot. Ráadásul nem elég specifikus ahhoz, hogy szükségtelenné tegye a biopsziát. Ezért sürgető feladat olyan nem invazív (nem behatoló) vizsgálati módszert találni, amellyel időben fel lehet ismerni a kilökődés veszélyét.

A kutatók az úgynevezett kvantitatív polimeráz láncreakciót (PCR) alkalmazták. A vizsgálat keretében 43 olyan gént elemeztek, amelyek kifejeződése megváltozik az akut vesekilökődéses betegeknél. Így azonosítottak egy 17 génből álló készletet, a kSORT-ot, amely jelentős különbséget mutat az akut vesekilökődés esetén azokhoz a páciensekhez képest, kinek szervezete befogadta az új szervet.

A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy e gének segítségével meg lehet jósolni az akut vesekilökődést 3 hónappal azelőtt, hogy a veszélyre figyelmeztetnének a szövettani vizsgálatok.

Rovatok