Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pillanat: a Philae leszállt az üstökösre

2014. november 12., szerda 16:20

Cikkünk folyamatosan frissül, kövesse velünk az emberiség egyik legnagyobb kalandját.

A legfontosabb történések:

A közvetítés időrendben:

Történelmi pillanatoknak lehetünk tanúi: 10 éves, 6 és fél milliárd kilométeres utazás után a Rosetta űrszonda eleresztette a magával cipelt leszállóegységet, hogy az talajt fogjon a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön. Ami eddig történt, azt itt olvashatja el, a Rosetta-küldetést itt foglaltuk össze, ez a cikk pedig percről percre követi az üstökösre szállás legizgalmasabb pillanatait. Tapadjon az F5-re, és nézze velünk a szemünk előtt alakuló történelmet, ha a legfrissebb információra kíváncsi, tekerjen az aljára.

15:30 - Az első kép a szétválás után

Ez a kép jött a Philae leszállóegységtől, miután újra rádiókapcsolatba lépett a földi irányítással. Elsőre talán nem derül ki, de a Rosetta műhold van rajta.

16:02 - Látszólag minden rendben

A lehető legfontosabb fénykép már megérkezett: a Rosetta fényképe alapján az útnak indított Philae leszállóegység rendben kinyitotta a leszálláskor használt lábait, illetve az adatközléshez kellő antennáit. A landolás maga nagyjából fél ötkor lesz, az erről tudósító rádiójel fél óra alatt, 17 órára ér majd ide.

16:24 - Sűrű 10 év volt

Matt Taylor, a Philae-ért felelős szakember az imént nyilatkozta a hivatalos közvetítésben, hogy olyan sűrű és izgalmas volt a küldetés, hogy ő 41-nek látszik, pedig csak 25 éves.

Ha ön is élőben nézné a közvetítést, kattintson ide, de valójában csak tudósok beszélnek, illetve ha jó hír jön, örülnek. Azt még nem tudjuk, mit csinálnak olyankor, ha rossz hír jön, pedig az is lehet, hogy jön majd.

16:22 - Kinyílt az időablak

Hivatalosan mostantól van az a rész, amikor a Philae talajt foghat a P67-en, de erről csak fél órával később kapunk majd üzenetet. Hogy mi történik elméletileg a landolás után? Nézze meg ezen a videón: 

16:40 - Mit tud a Philae?

Van rajta egy halom műszer, az energiaellátásért felelős rendszert például magyarok tervezték és építették, és van bőven magyar munka a központi számítógép megtervezésében is.

16:45 - Baj van?

A helyszíni tudósítók egyike szerint az irányítóteremben dolgozók gondterhelt arccal nézik az adatokat.

16:46 - Eközben a Nemzetközi Űrállomáson

Kicsit feljebb emelték az űrállomást, nehogy összeütközzön egy 2011-ben fellőtt orosz kémműhold darabjaival. Rutineljárás, minden a legnagyobb rendben. A Rosetta-küldetés szakemberei viszont tényleg idegesnek tűnnek.

17:00 - Lassan jöhetnek az első adatok

Ha a Philae leszállt és rendben van, pár percen belül megérkezhet az erről szóló rádiójelentés. A leszállás után két horgonnyal és a lábak lefúrásával rögzíti magát a szonda, majd pár perccel később leellenőrzi, hogy elég stabil helyzetben áll-e. Ha igen, elkezdi a tudományos programot, például panorámafotón rögzíti a körülötte lévő látványt.

17:04 - Emberek ölelkeznek az irányítóteremben, a Philae talajt fogott!
 

17:08 - Ember alkotta szonda jutott egy üstökös felszínére

Telemetriai adatok érkeznek a leszállóegységtől, a földi irányítás szerint a Philae folyamatosan küldi a részleteket. "A szonda a felszínen ül, a rögzítők működtek" - foglalta össze az irányítás vezetője.

17:10 - Lent vagyunk, mi lesz most?

A szonda elméletileg először körbefényképezi, amit lát maga körül, aztán azt, amit lát maga alatt. A fényképek szintén nagyjából fél óra alatt jutnak vissza a földre, és valószínűleg csak ezek kiértékelése után dönt az irányítás a továbbiakról.

17:11 - Üzenet a Philae-től (Twitteren)

Landoltam! Az új címem: 67P! #CometLanding

— Philae Lander (@Philae2014) November 12, 2014

17:24 - Az ESA vezetői és mások mondanak épp beszédet

Tizenöt európai állam, az USA, Kanada és Ausztrália együttműködése kellett a sikerhez, és nagyjábül ennyi hivatalos ember mond most beszédet. A lényeg mindenkinél ugyanaz: történelmi pillanat ez, de hatalmas munka áll mögötte.

17:28 - Talajt fogott az ESA weboldala is

A túl nagy érdeklődés miatt megfeküdt az a kiszolgáló, ami a Rosetta-küldetés blogja alatt dolgozott. Az ESA kér pár perc türelmet.

ESA's #Rosetta blog is... swamped with traffic! We expect it to be back on line later #CometLanding Uhhhh... thank you for the interest!

— ESA Operations (@esaoperations) November 12, 2014

 17:31 - Még nincsenek részletek

Nem tudni, hogy végül működött-e az éjjel hibásnak vélt fúvóka, nem tudjuk, hogy működtek-e a lábakba szerelt rögzítőcsavarok. A lényeg persze az, hogy a szonda leszállt, és most várjuk az első tudományos adatokat.

17:36 - A NASA képviselője végre kimondja:

Hát mennyire hihetetlen, hogy képesek voltunk leszállni egy üstökösre?

Aztán hozzátette azt is, hogy az a faj, ami csak egy bolygón él, kihalásra van ítélve, szóval ne álljunk meg, dolgozzunk tovább.

17:40 - A Philae tudta, hogy leszált, mert detektálta a lábával

De, komolyan, ezt mondta Michael Kueppers, a kapcsolatért felelős szakember. A rugós lábak alig négy centinyit mozdultak be, de a rögzítésért felelős szigonyok nem pattantak ki a helyükről, szóval van azért még izgalom bőven. Ezek a kapcsok biztosítanák, hogy a Philae helyben maradjon a következő fél évben. A hírek szerint a Philae talán ferdén áll, az első fotók alapján kiderül ez is.

17:46 - Megpróbálják újra

Mármint nem az egész landolást, hanem a rögzítőszigonyok kilövését, amint lesz valami pontos adat arról, hogy áll a szonda.

17:49 - Amíg nyugis a P67, nem lesz baj

Írja Twitteren Mark Bentley bolygókutató, a projekt szakértője. A Philae csak akkor mozdul el, ha az üstökös aktívvá válik, viszont mivel az üstökös a Nap felé tart, ez szinte bizonyos.

17:53 - A szonda jól van, a rögzítést megnézzük

Az irányítóközpont szerint a Philae remek formában van, és most vizsgálják, hogy mi kellene az utólagos rögzítéshez. A landolás finomabb volt, mint várták, a rögzítés sült be valamiért, pedig elsőre úgy látszott, hogy az is rendben ment. Nagy kérdés, hogy szabad-e kilőni a rögzítőkapcsokat, hiszen nem működik a szonda tetejére szerelt fúvóka, vagyis nincs semmi, ami ellentartana a kilövés erőhatásainak.  Vagyis most az a kérdés, hogy

kockáztassanak a rögzítéssel, vagy kockáztassanak a rögzítés nélkül.

18:00 - A szonda valószínűleg nem egyenesen áll

Stephan Ulamec, a Philae projektvezetője megerősítette: a rögzítés sikertelen volt, ráadásul az összeköttetés szakadozott a szondával, ami akár arra is utalhat, hogy a Philae nem egyenesen áll a felszínen.

18:07 - Eközben a Földön

Van egy kis csend most a Philae körül, szóval hadd ajánljaka figyelmükbe egy hasonlóan izgalmas programot. December 4-én lövik majd fel az amerikaiak új űrhajóját, az Oriont. Az első küldetés persze emberi személyzet nélkül történik majd, de a kapszulát egy Delta IV Heavy rakéta viszi majd fel az űrbe, ami a legerősebb hordozórakéták egyike pillanatnyilag, szóval már ezért is érdemes lesz nézni a startot. Itt egy kép arról, ahogy épp a indítóálláshoz vontatják az Oriont:

18:15 - Az adatok jönnek, az a lényeg

Szakértők szerint legalább egy a szonda három lábán lévő csavarokból bent van a talajban, ami ad egy kis nyugalmat. De még ha ez nem lenne, a lényeg az, hogy a Philae leért, a tudományos műszerek működnek, a mérések folynak. Tulajdonképpen ez több, mint amiben pár napja még mindenki kiegyezett volna látatlanban is.

18:16 - Solymár Károly Balázs is gratulált, írja az MTI

Az Európai Űrügynökségnek (ESA) és a Rosetta-misszió magyar közreműködőinek is gratulált Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár szerdán, amikor sikeresen landolt a Rosetta űrszonda Philae-leszállóegysége a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, hozta le a hírt az MTI. 

18:24 - Nézegesse ön is a P67/Csurjumov-Geraszimenkót!

18:26 - Ha még nem imádja az emberiség legújabb üstökösét, hallgassa meg, hogy énekel

Valójában ez nem hanghullám, hanem az a mágneses anomália, amit a Rosetta műszerei mértek a P67 közelében. De attól még érdekes, a mi üstökösünknél senki nem énekel szebben.

18:36 - Váratlan adatokat kell értékelni

Ezt jelentette Twitteren a MUPUS-t, vagyis a Philae-re szerelt speciális fúrófejet kezelő csoport. Ez mondjuk nem jó hír, kivéve akkor, ha egy csápos idegen lény letépte a műszert a szonda oldaláról, de ez nem az Európa-rejtély című film.  

Dear friends of MUPUS: we are currently evaluating unexpected data. Please understand that we can't communicate a lot and we don't speculate

— MUPUS on Philae (@Philae_MUPUS) November 12, 2014
18:41 - Az első kép a Philae fedélzetéről!

A felvételt a ROLIS nevű műszer készítette a landolás előtt, nagyjából 3 kilométeres magasságból. Ez a kamera vizsgálja majd a Philae közvetlen közelét.

19:02 - Amíg várunk a többi képre, vegyük észre a történelmet megint

Az a fenti kép ott 3 kilométer magasból készült, nagyjából 3 méter rajta minden pixel. Ilyen felbontású kép még soha nem készült egyetlen üstökösről sem, így aztán a Rosetta-küldetés akkor is világra szóló, érettségi tételért kiáltó siker, ha a Philae valójában fejjel lefelé érte el a talajt.

Jött közben olyan kérdés, hogy mi lesz, ha a szonda oldalra dőlt, vége-e a küldetésnek. Attól függ, hogy pontosan milyen helyzetben állt meg, illetve hogy mennyire biztonságosan tudják rögzíteni a dőlésszög miatt. Ha a Philae műszerei elérik a talajt, és tudnak onnan mintát venni, akkor még bőven jöhet tudományos adat, legfeljebb az ezektől teljesen független képek lesznek ferdék. Ha a műszerek nem tudnak mintát venni, nos, az nagyobb baj.

19:09 - És akkor most felrobbantjuk?

Bár az emberek, hála Bruce Willisnek, főleg annyit tudnak az üstökösökről, hogy az emberiség nagyjából pont addig létezik, amíg a Föld össze nem ütközik egy üstökössel, aszteroidával vagy tulajdonképpen bármivel, ami nagyobb, mint egy ház, a Rosetta-küldetés nem az aszteroidaveszély elhárításáról szól. A Philae műszerei az üstökös magjának összetételét próbálják majd megállapítani, szerves anyagokat, esetleg aminosavakat keresnek majd a mintákban. És nem, a Philae-n nincs atombomba.

19:13 - A tudományos Napirajz már kész is van

Grafitember amerikai kollégája, Randall Munroe már össze is dobta a legújabb Xckd-rajzot, ami nagyjából össze is foglalja a küldetés pillanatnyi állapotát. A tudósok például tényleg boroznak, miközben nagyon várják a felszíni képeket. Munroe korábban a NASA-nak dolgozott, robotokat épített, aztán inkább főállású tudományos-pálcikaemberes webcomic-rajzoló lett. A mostani rajz amúgy folyamatosan változik, kattintson ide, és izgulja végig a küldetést az elejétől.

19:20 - Az első kép a felszínről?

Natalie Batalha az egyik legismertebb exobolygó-szakértő, hazánkban is adott már elő a témában. Most épp libabőrös lett, mert lehet, hogy ez az első kép a 67P felszínéről.

Whoa! 1st image of surface?! “@serpientes72: La primera imagen de #Philae #CometLandingpic.twitter.com/3lhL1XxQJ1

— Natalie Batalha (@nbatalha) November 12, 2014

19:28 - Sajtótájékoztatót tartanak

Néhány percen belül hivatalos sajtótájékoztató lesz az ESA központjában a tudományos adatokról, illetve a szonda általános állapotáról. Itt követheti, ha épp megy a feed.

19:35 - Ma este már nem lesznek képek

Legalábbis a Francia Űrügynökség ezt írta twitteren. Ez akár azt is jelentheti, hogy ők elmennek aludni, az adatok ugyanis nem érnek ide azelőtt, hogy a P67 forgása miatt elvesztenénk az adatkapcsolatot a Philae-vel.

19:41 - A Google is tiszteleg

Méghozzá egy speciális doodle-lel. Nézze meg képen, vagy írja be a böngészőbe, hogy google.hu.

19:44 - Csúszik a sajtótájékoztató

Csak nyolckor derül ki, hogy mi van, addig mindenki gondolja át, hogy meséli majd el a gyerekének a ma estét. Itt egy kiváló videó kezdésnek:

20:08 - Még mindig csúszik a sajtótájékoztató

De valaki a Twitteren azt írta, hogy ha jól értette, a francia szakemberek arról beszéltek, hogy a Philea lebeg és pattog az üstökös felszínén. Ha ez igaz, akkor ez egyrészt nem túl jó hír, másrészt viszont

mekkora király már az ESA, hogy rögtön egy lebegő-pattogó szondát küldött az unalmas sima szondák helyett.

Természetesen csak viccelek.

20:17 - A jó helyen szálltunk le és a jó üstökösön

Az élőkép sajnos még nem jött meg, de a helyszíni tudósítók beszámolói alapján a Philae a hivatalos vélemények szerint oda szállt le, ahova tervezték, a leszállás után kiváló jeleket küldött, de történt valami, amit egyelőre nem teljesen értenek a szakemberek.

Vannak műszerek, amik kiváló adatokat adnak, van néhány szép kép is. Egyes adatok szerint a szonda a leszállás után újra felemelkedett majd talajt fogott. Stephan Ulamec, a leszállóegységet kezelő csapat vezetője szerint előfordulhat, hogy

a Philae holnap már jóval odébb lesz, mint ahova ma leszállt.

Ez mondjuk inkább rossz hír, mint érdekes fejlemény, még akkor is, ha belegondolunk, hogy az ESA ezek szerint rögtön kétszer is leszállt egy üstökösön. Ugyanakkor Ulamec hangsúlyozta, hogy ezek inkább csak találgatások, mint konkrétumok. A rádiókapcsolat most megszakadt, ha újra elérik a leszállóegységet, többet tudunk majd.

Paolo Ferri, a Rosetta-küldetés igazgatója is csak megerősítette, amit Ulamec elmondott, és holnap délután kettőre ígértek egy újabb sajtótájékoztatót. (Reméljük, hogy azt már tényleg közvetítik majd.) A közvetítésnek tehát ma vége, holnap délután kettőkor folytatjuk.

Rovatok