Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mitől van óriási foltja a Jupiternek

2014. november 13., csütörtök 15:04

A NASA Cassini űrszonda adatainak elemzése alapján a Jupiter Nagy Vörös Foltjának színe a Napnak köszönhető: a napfény széttöredezte a bolygó felső atmoszférájának vegyi anyagait. Az eredmények ellentmondanak egy másik elméletnek, ami szerint a vörös vegyi anyagok a Jupiter felhőiből származnak, a folt alatt valószínűleg a szokásos felhők vannak azon a területen is.

Az eredményeket Kevin Baines, a Cassini csapatának tudósa mutatta be az American Astronomical Society találkozóján Tusconban. A következtetéseket a Cassini 2000 decemberi Jupiter melletti elrepüléséből és laboratóriumi eredményekből vonták le.

A laborban a kutatók ultraviola fénnyel felbontották az ammónia és acetilén gázokat, két olyan anyagot, amiről biztosan tudjuk, hogy van a Jupiteren. A kísérletben a Nap hatását szimulálták a Jupiter légkörére. Az eredmény vörös anyag lett, amit összehasonlítottak a Nagy Vörös Folttal, amit a Cassini infrás műszere (Visible and Infrared Mapping Spectrometer - VIMS) vizsgált. Kiderült, hogy az eredmények eléggé egyeznek.

Ez alapján a vörös folt a napsugárzás eredménye, alatta a felhők valószínűleg fehérek vagy szürkések. A foltnál pedig a szokásosnál jóval több ammónia van a levegőben, az örvény viselkedése miatt pedig nem tudnak elszabadulni.. 

Rovatok