Index Vakbarát Hírportál

A felmelegedés miatt egyre több a villám

2014. november 14., péntek 11:31

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt egyre több villámcsapás történik. „Csak néhány Celsius-fokos melegedés is hatalmas klímaváltozással járhat, például duplájára növelheti a villámokat” – írja a tanulmány szerzője, David Romps, a University of California, Berkeley kutatója.

Romps magyarázata szerint két fő oka van annak, hogy az atmoszférában villámok keletkeznek. Az első a víz-, csapadékmennyiség, a második az atmoszféra instabilitása. „Ahhoz, hogy villám keletkezzen egy viharban, a víznek mindhárom halmazállapotában – gáz, folyékony, szilárd – jelen kell lenni, gyorsan növekvő felhőkre van szükség, amely a vizet az atmoszférában tartja, hogy feltöltődjön, elkülönüljön” – magyarázza Romps.

A kutatók megvizsgálták, hogy a csapadékosság és az instabilitás hogyan változnak a klímaváltozással, hogyan befolyásolják a villámlást. A modellek alapján a csapadékosság néhány területen nő, az instabilitás viszont egyértelműen mindenhol nőni fog. 

A kutatók 11 klímaváltozás-modellt próbáltak ki, szuperszámítógépeken lefuttatott szimulációkat. Az eredmény:

Egy fokkal melegebb 12 százalékkal több villámot jelent.

Azaz a huszadik század hátralévő részében 50 százalékkal több villámra számíthatunk. Ez pedig nem jó: a villámok nem sok halált okoznak (évi 20-50 ember hal meg emiatt az USA-ban), erdőtüzet annál többet.

Rovatok