Index Vakbarát Hírportál

Megméri az üstökös hőjét a Philae

2014. november 14., péntek 12:38

Hőmérőt helyezett el a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön a Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae minilabor – közölte pénteken Darmstadtban az Európai Űrügynökség irányítóközpontja az MTI szerint. Az égitesten szerdán leszállt robotnak ez volt az első mechanikus művelete, és egyelőre többet nem is terveznek tápegységének erősen korlátozott kapacitása miatt.

A kutatók közlése szerint a Philae továbbra is küldi az adatokat a Földre, a kapcsolat stabil. Előfordulnak adásszünetek, de ezeket az okozza, hogy a leszállóegységnek nincs mindig kapcsolata a jeleket továbbító anyaberendezéssel, az üstökös körül 20 kilométeres távolságban keringő Rosettával.

A legrosszabb esetben a leszállóegység a hét végén befejezi tevékenységét. Előfordulhat azonban az is, az üstökös úgy fordul, hogy a robot mégis képes lesz felvenni napenergiát.

A dpa jelentése szerint továbbra is bizonytalan, hogy meddig marad működőképes az üstökösre leszállt hűtőgép nagyságú berendezés. Tápegységei összesen 60 órára elegendő energiát tartalmaznak, és mivel árnyékos helyre került, nem tudni, hogy sikerül-e pótolni napenergiával az elfogyó áramot.

Rovatok