Index Vakbarát Hírportál

Rákot okozott az antibakteriális szer

2014. november 18., kedd 14:26

Egy friss vizsgálat szerint komoly problémákat okozott a kísérletben használt egerek szervezetében a triklozán nevű vegyszer: a májrák kialakulásának gyakoriságát növelte meg a szernek kitett állatoknál.

A triklozán egy széles körben használt, erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, amit folyékony szappanokban, dezodorokban, de akár speciális sportruházatokhoz használt szövetekben is alkalmaznak. A triklozán felhasználása az elmúlt néhány évben ugyan csökkent, de még mindig szinte naponta lehet belefutni a lehető leghétköznapibb tevékenységek során.

Az, hogy a triklozán veszélyes, nem újdonság, hazánkban is fel kell tüntetni az összetevők között, ha egy termék – bizonyos mennyiség felett – tartalmazza. Az, hogy egy újabb tanulmány mutatta ki, hogy probléma van vele, azért fontos, mert ha az okozott kár meghaladja a hasznot, amit a szer használata hoz, a hatóságok tiltólistára tehetik a hatóanyagot.

A kísérletben hat hónapon át tették ki triklozánnak az egereket, ez nagyjából 18 emberi életévet jelent. A végeredmény szerint az állatoknál megnőtt a májrák kockázata, és a tumorok mérete is nagyobb volt, mint a kontroll csoportnál előforduló esetekben.

A triklozánt még 1969-ben fejlesztették ki, akkoriban a műtéthez bemosakodó orvosok használták főleg, aztán néhány évtized alatt nagyjából mindenbe került belőle egy kicsi. Az elmúlt másfél évtizedben egyre gyűlnek a triklozán előnyeit kétségbe vonó erdemények, azon túl, hogy többször bizonyították, hogy egészségre veszélyes szerről van szó, egy 2005-ös vizsgálatból az is kiderült, hogy a triklozántartalmú antibakteriális szerek nem hatékonyabbak a hagyományos szappan és víz kombinációnál.

Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság legközelebb 2015-ben vizsgálja át a bizonyítékokat, akkor derül ki, hogy a triklozán engedélyeztetésével kapcsolatban lesz-e változás.

Rovatok