Index Vakbarát Hírportál

Áder: Hihetetlen energiapazarlás folyik az Egyesült Államokban

2014. november 19., szerda 23:04 | aznap frissítve

„Ha nyugalmat akarsz, készülj a katasztrófákra” –  tudósította az MTI a köztársasági elnök szavait a környezeti fenntarthatóságról, a klímaváltozás káros hatásairól tartott előadásáról a bajai Eötvös József Főiskolán.

Áder János egyórás, prezentációval kísért előadásában a Földet veszélyeztető folyamatokról beszélt a magyar tudomány ünnepe alkalmából rendezett konferencia záró előadásában.

USA vs. Kína vs. levegő

Az államfő előadásában azt mondta, hogy eddig az Egyesült Államok volt a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, de ma már Kína megelőzte.

Szerinte hihetetlen energiapazarlás folyik az Egyesült Államokban, amit az is bizonyít, hogy az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás tekintetében továbbra is a világ vezető állama. Emlékeztetett arra, hogy a kiotói megállapodást nem írta alá Washington, ennek ellenére csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, míg Kína növeli.

Áder János Kína legnagyobb problémájának a szénalapú energiatermelést nevezte. Ma már egyre súlyosabbak a környezetszennyezés egészségügyre ható következményei, Kínában évente 600-700 ezer ember hal meg tüdőrákban – mondta.

Az 1997-ben kötött kiotói megállapodásról azt mondta, hogy nem lehet egyértelműen pozitívnak nevezni az azóta eltelt időszakot, mert a légköri szén-dioxid-koncentrációja 30 százalékkal nőtt.

Víz, dráma

Az államfő a vízfogyasztás növekedését, a vízkészletek csökkenését drámainak nevezte, ami háborúkhoz is vezethet. Példaként hozta fel, hogy egy kiló marhahús előállításához 15 ezer liter vizet használnak fel.

Drámainak nevezte, hogy naponta 10 ezer, 5 évesnél fiatalabb gyermek hal meg szennyezett víz fogyasztásának következtében. A víz miatt háborús konfliktusok alakulnak ki – emelte ki, példaként felhozva Etiópia és Egyiptom vitáját a Nílus miatt.

Csökkenő ózonlyuk

Előadásában pozitív példaként beszélt arról, hogy az ózonlyuk csökkentésében a nemzetközi összefogás eredményre vezetett. Felidézte, hogy 1974–75-ben mutatták ki azt, hogy a Földet védő ózonréteg károsodik, ami a CFC-gázok gyártásának következménye volt. Örömtelinek nevezte, hogy két hónappal ezelőtt már azt állapították meg, a Montrealban kötött megállapodás óta először kezdett vastagodni az ózonréteg.

Kitért Magyarország veszélyeztetettségére, kiemelve a Duna egyre gyakoribb áradásait.

Mi sem vagyunk védettek, a klímaváltozás összes kárát érzékeljük, készülni kell a Duna folyamatos áradására – mondta.

„Önök lesznek az a generáció, amelyik nemcsak érintettje lesz a klímaváltozásnak, hanem önöknek kell tenni azért, hogy megóvják lakott területeinket az árvizektől” – fejezte be előadását.

Rovatok