Index Vakbarát Hírportál

GPS-szel keresik a sötét anyagot

2014. november 19., szerda 13:12

A GPS-műholdak atomóráinak segítségével találnák meg tudósok a titokzatos sötét anyagot, amely fontos szerepet játszhat a galaxisok kialakulásában. Az amerikai és kanadai tudósokból álló csapat a téridő szövetében tapasztalható tökéletlenségeket mérné így meg.

A tudósok jelenleg a világegyetem tömegének és energiájának mindössze 5 százalékát ismeri. A többinek 68 százalékáról úgy gondolják, hogy sötét energia, a maradék pedig sötét anyag lehet. Ugyanakkor az anyag létezésének minden empirikus bizonyítéka ellenére a tudósok csak találgatnak, hogy miből is állhat.

Az egyik vezető elmélet szerint nehézrészecske-szerű anyagból állhat, de a mostani kutatás inkább topológiai hibák gázszerű gyűjteményeként képzeli el, hasadásként az energiában. A tervek szerint összehangolják 30 GPS-műhold atomóráit, és a nevadai Geodéziai Laboratóriumban figyelik, hogy elállítódnak-e egymáshoz képest.

Az ötlet alapja, hogy a Föld a keringése közben áthalad a sötét anyagon, tehát számunkra olyan, mintha szélként fújna végig a bolygón. Amikor ez megtörténik, a tudósok feltételezése szerint zavar keletkezhet a téridőben, ami ahhoz vezethet, hogy az atomórák között megszűnik a szinkron. Ha az eltérés legalább a másodperc milliárdod része lesz, azt ár mérni tudják majd Geoff Blewitt, a labor igazgatója szerint.

Rovatok