Index Vakbarát Hírportál

Olyan részletgazdag ez a videó a Földről, hogy meg sem tudja nézni

2014. november 20., csütörtök 17:10

A geostacionárius pályán lévő Elektro-L nevű időjárási műhold képeiből készített videót töltött fel az internetre James Thyrwitt-Drake. A végeredmény egy 4k-s, vagyis 4096*2160 képpont felbontású videó lett, amit egyelőre sokan talán le sem tudnak játszani.

A képeket készítő műhold nagyjából 40 ezer kilométer magasan kerint az Indiai-óceán felett, és félóránként lő egy 121 megapixeles (11136*11136-os) képet, a látható és az infravörös fény tartományában. Ezeket a képeket dolgozta meg kicsit a szakember: a kép méretét levette az eredeti felére, kivágta a becsillanásokat, és a növénytakaró természetesebbé tétele miatt egy kicsit játszott az infravörös képek színeivel (a narancsot zöldre változtatta).

A feltöltéshez adott leírásban rögtön a leggyakrabban feltett kérdésekre is válaszolt. Leírta, hogy az éjjeli képeken azért nem látszanak a városok fényei, mert az Elektro-R kameráinak érzékenysége ezt nem teszi lehetővé. Mégpedig azért nem, mert ha az éjjeli városfényeket is rögzíteni tudná a kamera, a nappali képeken nem látnánk mást, mint egy nagy fehér foltot. A Nap sem véletlenül nem látszik, a műholdat eleve úgy tervezték, hogy védjék az optikát a közvetlen napsugárzástól, hogy az ne károsíthassa a képalkotó alkatrészeket. Ezt amúgy elég egyszerűen érték el: a fényérzékeny lapkára rátettek egy lapot, amin pont akkora kivágás van, hogy a Föld beleférjen, így aztán mást nem is látni a képeken. Pont ugyanezért nem látszanak például a csillagok sem.

Rovatok