Index Vakbarát Hírportál

Nem találja az autóját? Tartsa a fejéhez a slusszkulcsot!

2014. november 23., vasárnap 15:04

Ha a karácsony előtti plázában tolongás közben egyszer csak azzal szembesül, hogy nem találja az autóját a tömött parkolóházban, ne essen kétségbe, hanem tartsa a fejéhez a slusszkulcsát, és úgy pittyegtesse!

Ezzel nem arra akarjuk rávenni, hogy csináljon magából hülyét egy csomó ember előtt, mert a trükk tényleg működik: a fejében található jelentős mennyiségű víz lényegében meghosszabbítja a slusszkulcs által generált elektromágneses hullámok elérési hosszát, ami azt jelenti, hogy nagyobb távolságról is rá tudja bírni a kocsiját, hogy legalább a hátsó lámpáját villantsa fel.

Elég hihetetlennek hangzik, de nézze, ahogy lelkes fizikusok bebizonyítják, mennyire igaz:

Ha a fejéhez tartja a slusszkulcsot, akkor az az által leadott jel – bizonyos frekvenciájú elektromágneses hullámok – jelentős számú vízmolekulán halad keresztül. Ahogy a hullámok keresztülhaladnak a vízmolekulákon, egy irányba húzzák a pozitív töltéseket (a hidrogénionokat), és egy másik irányba a negatív töltéseket (a hidroxidionokat).

„Lényegében az történik, hogy a protonokat le-fel húzza az oszcilláló elektromos mező” – magyarázza a videóban Roger Bowlex, a brit Nottinghami Egyetem fizikaprofesszora. „Ez azt jelenti, hogy úgy viselkednek mint egy rádióantenna, ahogy le és föl mozognak, energiát sugároznak". Ez az energia pedig ugyanolyan hullámhosszal rendelkezik, mint az eredeti jel, amit a slusszkulcs kibocsát, és együtt a két jel messzebbre képes eljutni. 

Még jobb, ha a nagybevásárlás után van az embernél egy üveg víz, azzal ugyanis még nagyobb hatásfokkal lehet megnövelni a jel hatótávolságát.

(forrás: Vox.com)

Rovatok