Index Vakbarát Hírportál

Miért csak az egerekben gyógyítható a rák?

2014. november 24., hétfő 12:09

Gyakran kezdődnek úgy az egészségügyi hírek, hogy forradalmi gyógymódot találtak a rákra vagy más súlyos betegségre, de ezt még csak egerekben sikerült bizonyítani. Később pedig kiderül, hogy az új módszerrel tényleg csak egerek gyógyíthatók, emberek nem. Hogy elkerüljük a hasonló kudarcokat, az ENCODE nevű projektben résztvevő több mint száz kutató feltérképezte az egerek és az emberek genomjában lévő különbségeket.

Múlt héten több tanulmány is megjelent erről a témáról a Nature, a Science és a Genome Reserch című tudományos lapokban. A kutatók kimutatták, hogy nagy általánosságban az egerek és az emberek génjeinek aktivitása hasonló. Emellett azonban megtalálták a különbségeket is, amelyek megmagyarázhatják, hogy bizonyos új hatóanyagok miért nem működnek az emberi szervezetben.

Az ENCODE vizsgálatainak keretében az egerek több mint száz sejttípusát és szövetét hasonlították össze azok emberi megfelelőjével. Nagyon fontos felfedezés, hogy az egerek bizonyos szövetei jobban hasonlítana az egér másik szövetére, mint az emberére. Az egér mája például a gének működése szempontjából sokkal jobban hasonlít az egér veséjére, mint az emberi májra – mondta példaként Michael Snyder, a Stanford kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Azon gének működése hasonlít leginkább egymásra a különböző szövetekben, amelyek az anyagcserével állnak kapcsolatban. Az egér szíve tízszer gyorsabban ver, mint az emberé, ezért a két fajnak egészen biztosan eltérő az anyagcseréje.

Bár az ENCODE tanulmány sok lényeges eltérésre mutatott rá, Snyder szerint az olcsón és könnyen szaporítható egerek továbbra is fontos modellállatok lesznek az orvostudományban.

Rovatok