Index Vakbarát Hírportál

Először videózták le a mélytengeri szörnyet

2014. november 25., kedd 10:50

A tengerek egyik legrusnyább állatáról, a horgászhalról készítettek felvételt egy tengeralattjáró robottal. A Kalifornia partjainál húzódó Monterey-kanyon 600 méteres mélységében készítettek fotókat és videókat a mélytengeri állatról, amit ezután el is fogtak, hogy közelebbről is tanulmányozni tudják a Monterey-öbölbeli Akvárium Kutatóintézet (MBARI) munkatársai.  

A horgászhal a nevét a feje tetején lévő nyúlványról kapta, melynek a végén egy világító csali van. A ragadozó ezzel csalogatja a  hegyes fogakkal teli szájához a zsákmányát. A sötét tengerben az állat nem a szemével tájékozódik, sokkal fontosabbak az oldalain lévő apró fehér pöttyök, melyekkel a víz mozgását érzékeli.

A horgászhal az egyik legritkábban látott mélytengeri állat – mondta Bruce Robison, az MBARI munkatársa. Nagyon félelmetesnek tűnik, de a most elfogott állat csak 9 centiméter hosszú. Sajnos nem valószínű, hogy a felszínen lévő tartályban sokáig életben marad a most elfogott példány.

Az állat különleges módon szaporodik. A hímek aprók, nincs horgásznyúlványuk, és nem is lennének képesek önállóan táplálkozni. Ha találnak egy nőstényt, akkor gyorsan rákapaszkodnak, és szó szerint eggyé válnak vele. A hím bőre és főbb szervei feloldódnak, az állat gyakorlatilag a nőstény kiegészítőjévé válik. Innentől fogva már csak az a szerepe, hogy spermiumot állítson elő a szaporodáshoz.

Rovatok