Index Vakbarát Hírportál

Grafénból készülhet golyóálló mellény

2014. december 1., hétfő 09:19

Egy amerikai kutatás szerint golyóálló mellény gyártására is lehetne használni a grafént, a tudomány új kedvenc csodaanyagát. A Science-ben közölt riport szerint az egy atom vastagságú anyag akár az acélnál is jobban csillapíthatja a becsapódás erősségét.

Az atomnyi vastagságú, méhsejt szerkezetű grafénréteg ugyan vékony, de erős és rugalmas, ráadásul a jó vezetőképességének köszönhetően az elektronikai gyártást is átalakíthatja.

Jae Huang Li, a Massachusetts Egyetem munkatársa több kísérletet is végzett; ennek során lézerrel vizsgálták, ahogy a szilícium-dioxidból készült apró lövedékekkel bombázták a 10-100 réteg vastag grafént. A kutatók vizsgálták a lövedékek kinetikus energiáját, mielőtt és miután belecsapódtak a grafénrétegbe. Az elektronmikroszkópos vizsgálat kiderítette, hogy a grafén a becsapódás hatására kúp alakban nyúlt meg, majd több irányban berepedt.

A ballisztikai elemezések azt mutatták, hogy a grafén elképesztő ellenálló képessége és rugalmassága nyolcszor-tízszer ellenállóbb a becsapódásokkal szemben, mint a rozsdamentes acél. A minilövedékek ugyanakkor nagyobb lyukat ütnek a grafénban, ami éles helyzetben komoly hátrányt jelenthet. A kutatók szerint javíthat a helyzeten, ha a grafént más anyagokkal kombinálják, és így hoznak létre egy golyóálló ötvözetet.

Rovatok