Index Vakbarát Hírportál

Tudja, ki a magyar Kevin Bacon?

2014. december 1., hétfő 15:31

A hálózatkutatás egyik alapkérdése, hogy kapcsolati hálójukban milyen közel vannak egymáshoz az egymást valójában még csak nem is ismerő emberek, illetve hogy még az olyan hatalmas dolgok két pontja között sem túl nagy a távolság, mint az internet.

Több ilyen elmélet és mutatószám is létezik. Az egyik ilyen alapvetés a hatlépésnyi távolság törvénye, ami kimondja, hogy a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel a láncban szereplő emberek ismerősi körének egyeztetésével. Tehát maximum öt lépéssel bárki eljut úgy mondjuk Barack Obama amerikai elnökig úgy, hogy ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismeri Orbán Viktort, aki ismeri Barack Obamát.

A hálózatkutatás elméleti dolgait jól lehet alkalmazni egy-egy kisebb, jól körülhatárolható embercsoport kapcsolati hálójának bemutatására. Az egyik ilyen definíció az Erdős Pál magyar matematikusról elnevezett Erdős-szám, ami azt mutatja be, hogy egy adott tudós (főleg matematikus) milyen messze van az Erdőssel közösen publikálóktól, magyarul hány emberen keresztül kell tudományos publikációkban ugrálni addig, míg kiderül, hogy eljussunk a híres matematikusig. Erdős Pál Erdős-száma nulla, ha valaki írt vele közös cikket, akkor annak a valakinek az Erdős-száma 1, ha valaki valaki csak olyannal írt közös cikket, aki írt valakivel közös cikket, aki írt közös cikket Erdőssel, akkor annak 2, és így tovább.

A másik, ehhez hasonló definíció a Kevin Bacon-szám, ami azt mutatja meg, hogy az adott színész vagy színésznő hány ismeretség távolságra van Kevin Bacon amerikai színésztől. Elvis Presley Bacon-száma például kettő, mert Presley együtt játszott Edward Asnerrel a Change of Habit című 1969-es filmben, és Asner játszott a JFK-ban 1991-ben, amiben Bacon is szerepelt.

A Bacon-szám eredetileg egy főiskolások által szervezett vetélkedő volt, ahol a versenyzőknek a bedobott neveket a lehető legkevesebb lépésben kellett összekötniük Baconnel úgy, hogy csak a közös filmeket vehették alapul. A játék alapötletét Bacon egyik nyilatkozata adta. A színész a Veszélyes vizeken című film bemutatóján nyilatkozta, hogy tulajdonképpen már mindenkivel dolgozott, és ebből a félmondatból egy hírügynökségi hír kerekedett, aminek az lett a címe, hogy „Kevin Bacon az univerzum közepe”.

Magyar kutatók egy csoportja a Bacon-játék 20. évfordulója alkalmából az idén Prima Primissima díjra is jelölt Barabási Albert-Lászó hálózatkutató és a Maven7 Hálózatkutató Zrt. közösen feltérképezte a hazai filmvilágot. Kíváncsiak voltak, vajon kik azok a színészek, akik a legtöbbet játszottak együtt pályafutásuk során, illetve hogy melyik rendező kivel dolgozik a legszívesebben, vagy éppen ki az, aki mindig új szereplőket válogat filmjeibe, vagyis most azt próbálták meghatározni, hogy ki a magyar Kevin Bacon.

A magyar eredményekhez az IMDB-n a kétszáz legtöbb ember által értékelt magyar film listáját használták a kutatás résztvevői (kivéve az animációs filmeket, hiszen ott nincsenek színészek).

Az eredmények ábrázolása néha meglepő, néha nem. Azzal valószínűleg senkit nem lepünk meg, hogy Scherer Péter és Mucsi Zoltán között olyan erős kapcsolat van, hogy a miatta felrajzolt vonal vastagsága bármilyen ábrázolásban kitűnik. Szintén nem annyira meglepő, hogy Koltai Róbertnek öt filmje van a top 200-ban, és ebből az ötből ötben ő a főszereplő. A hálózati ábrázolásból az is kiderült, hogy a magyar filmszakmában – Holywoodhoz hasonlóan – túlnyomó többségben férfiak szerepelnek, viszont azok a nők, akik mégis bekerülnek, elég rendszeresen foglalkoztatottak.

A magyar Kevin Bacon érdekes módon azonban nem a legismertebb színészek közül került ki. Nagy Ervint, annak ellenére, hogy rengeteg színházi darabban és filmben játszik, a többség csak a Kaméleon című film főszerepéből ismeri. Azonban Kevin Bacon sem azért lett Hollywood közepe, mert állandóan főszerepekkel bombázzák, hanem mert akár kis szerepeket, de nagyon sok filmben játszik együtt nagyon sok emberrel, így megnőtt annak az esélye, hogy pár lépésnyi távolságra kerüljön tulajdonképpen bárkitől.

Barabási szerint, akinek mellesleg a Bacon-száma 1, a Bacon-játék egy picit túlzás, hiszen a hálózat lényege az, hogy szinte bármely aktív színész lehet Hollywood közepe. Mindezek ellenére mára már igazi presztízzsé vált az alacsony Bacon-szám a világ hírességei között – még Magyarországon is.

Rovatok