Index Vakbarát Hírportál

Klímaváltozás? Talán ne igyon annyi tejet!

2014. december 3., szerda 15:41

Kevesebb hús és tejtermék fogyasztása lassíthatná a klímaváltozást, ám az emberek nagy része nincs tisztában ezzel az összefüggéssel – állapította meg a brit Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) felmérése. A kedd este megjelent vizsgálat szerint a klímaváltozáshoz vezető globális kibocsátás 14,5 százaléka az állattenyésztésből származik.

Az MTI azt írja, a 12 ország 12 ezer lakosa részvételével végzett felmérésben több mint kétszer annyian (64 százalék) vélték úgy, hogy a közlekedésből származó emisszió az éghajlat melegedésének fő okozója, mint akik úgy gondolták, hogy a hús- és tejtermék-fogyasztásból eredő kibocsátás szintén fontos tényező (29 százalék). A nők inkább hajlottak arra, hogy kimondják: a húsevés felelős lehet a klímaváltozásért (71 százalék).

Az állattenyésztésből származó élelmiszerek fogyasztása jelentősen nőhet a következő 40 évben, elsősorban Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság feltörekvő piacain. Ezek az országok szintén részt vettek a felmérésben.

A húsfogyasztás 60-70 százalékos növekedése várható 2050-re. Ennek részben az az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik az állati termékek éghajlatra gyakorolt hatását.

– mondta Antony Froggatt, a Chatham House kutatója.

A megkérdezett oroszok 40 százaléka, a dél-afrikaiak 25 százaléka mondta azt, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztása kicsit vagy egyáltalán nem befolyásolja az éghajlatváltozást. A kutatók szerint ha a fogyasztók tudnák, hogy hat a globális felmelegedésre a húsevés, valószínűleg hajlandók lennének változtatni az étrendjükön.

A felmérésben részt vevő országok átlagánál nagyobb arányban voltak azok a brazil, indiai és kínai válaszadók, akik változtattak volna evési szokásaikon, miután megmutatták nekik étrendjük klímamódosító hatását. Ezek a hatások azonban másodlagosak az ételválasztást alakító közvetlen megfontolások, például az ízlés, az ár, az egészség és az élelmiszer-biztonság után.

Rovatok