Index Vakbarát Hírportál

Már úton van a Hajabusza–2

2014. december 3., szerda 09:28

Sikeres volt a Hajabusza–2 japán űrszonda szerdai felbocsátása – írja az MTI. A Hajabusza–2 több kisebb robotot, köztük a Minerva–II-t, valamint a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére.

A szonda indítását többször elhalasztották, de szerdán hajnali 5 óra 22 perckor fellőtték a Hajabusza–2-t szállító H–2A rakétát. A japán űrügynökség, a JAXA szóvivője nem sokkal az indulás után közölte, hogy a szonda pályája a tervnek megfelelő, majd később bejelentette, hogy a leválás sikeresen megtörtént.

Az egy kilométer átmérőjű égitest több pontján is műszeres méréseket fognak végezni. A misszió egyik feladata lesz robbanást előidézni a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek a belsejéből, mivel a kutatók feltételezik, hogy az aszteroida nem sokat változott a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta.

Az űrszonda várhatóan 2018-ban ér az aszteroidára. A tervek szerint 18 hónapot tölt ott, majd 2020-ban elindul vissza a Földre.

Rovatok