Index Vakbarát Hírportál

Tanuljon protestáns etikát egy majomtól!

2014. december 3., szerda 15:09

Ha valamit, hát a fogyasztóitársadalom-kritikát tényleg tanulhatnánk a kapucinus majmoktól. Egy friss kutatás szerint a majmokat lehetetlen zavarba hozni a luxusmárkákkal és a felárazott termékekkel – legalábbis erre utal a Yale Egyetem pszichológia tanszékén végzett kísérletsorozat.

Az embereket könnyebb megtéveszteni. A korábbi kutatások kimutatták, hogy az embereknek jobban ízlik egy olyan bor, ami sokba kerül; ha ugyanazt kínálják nekik, de olcsóbban, az már nem lesz olyan finom. Egy másik tanulmány szerint az emberekre jobban hat az a fájdalomcsillapító, amiért többet fizettek – még akkor is, ha a kísérletben végig ugyanazt a szert használták.

Monkey Business

A Yale tanulmánya szerint a majmok a prémium márkákra fittyet hánynak, de ugyanolyan irracionális fogyasztási szokásaik vannak, mint az embereknek.

A kapucinus majmok ismerik a gazdasági önállóságot. A korábbi kutatásaink is igazolták, hogy a majmok ugyanúgy érzékenyek a veszteségre, kockázatvállalás esetén irracionálisan viselkednek, és a döntéseiket is megpróbálják racionalizálni, akár az emberek. De ez az első olyan teszt, ahol a majmok ésszerűbben viselkedtek az embernél.

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Laurie Santos, a Yale pszichológusa.

A kutatók négy kísérletet végeztek; ezek során a kapucinus majmoknak ugyanolyan termékeket mutattak, csupán annyi volt köztük a különbség, hogy az egyik drágább volt. A majmokat betanították a vásárlásra; az állatok megértették, hogy tudnak különböző árakon termékeket vásárolni. A kontrollvizsgálatok szerint a majmok megértették az ár és az érték közti összefüggéseket – vagyis tudatos fogyasztóként viselkedhettek.

Csakhogy amikor azt vizsgálták, hogy a majmoknak jobban ízlik-e a drágább étel, azt tapasztalták, hogy a majmokat nem olyan könnyű befolyásolni, mint az embereket. Santos szerint elképzelhető, hogy a mi viselkedésünket már az ismert piaci tapasztalatok is befolyásolják, viszont a majmokat épp emiatt nehezebb megtéveszteni.

Rovatok