Index Vakbarát Hírportál

Megépülhet a 39 méteres szupertávcső

2014. december 5., péntek 14:01

A finanszírozás megszavazásával biztosított a világ legnagyobb teljesítményű, Chilében épülő űrteleszkópjának megépítése – írja az MTI.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által épített Európai Extrém Nagy Teleszkóp (European Extremely Large Telescope), az E-ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble űrtávcsőnél. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

A megfigyelések fejlődésével a csillagászok egészen az ősrobbanásig pillanthatnak vissza, az E-ELT például több mint 13 milliárd fényévre lesz képes visszatekinteni.

337 milliárd forintból épül

A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az E-ELT építése tavaly júniusban kezdődött el a hűvös és száraz klímájú, csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas chilei Atacama-sivatagban. Az építkezés a tervek szerint tíz év múlva fejeződhet be.

Az ESO csütörtöki döntésével biztosította a pénzügyi alapot a távcső megépítéséhez. A szervezet 1 milliárd eurót biztosított az építkezés első fázisára; ennek során épülhet meg a működőképes teleszkóp, illetve számos további műszer. A második építési fázisra további 100 millió eurót különítettek el, így a teljes projektköltség 1,1 milliárd eurót, nagyjából 337 milliárd forintot tesz ki. 

A távcső tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hatszögletű szegmensből építik meg. A most használt földi telepítésű optikai távcsövek tükörátmérője ritkán nagyobb 8-10 méternél.

Rovatok