Index Vakbarát Hírportál

Rekordáron adtak el egy Nobel-díjat

2014. december 5., péntek 10:32

Rekordáron, 4,75 millió dollárért, vagyis nagyjából 1,2 milliárd forintért kelt el egy csütörtöki, New Yorkban tartott árverésen James Watson orvosi Nobel-díja. A kitüntetést Watson több mint ötven éve kapta két kollégájával együtt, a DNS kettős spirálszerkezetének felfedezéséért – írja az MTI.

A Christie's aukciósház közleménye szerint a díjat egy magát megnevezni nem kívánó vásárló vette meg. Ez az első Nobel-díj, amit még életében bocsátott árverésre a díjazott, és még soha nem fizettek ennyi pénzt egy Nobel-díjért sem. Az eladástól eredetileg 3,5 millió dollárt vártak.

A 86 éves Watson korábban bejelentette, hogy az árverésből befolyó pénzt jótékonysági célokra és tudományos kutatások támogatására szánja.

Watson két másik tudóssal, Francis Crickkel és Maurice Wilkinsszel megosztva kapta az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért; ők jöttek rá, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek. Tavaly a 2004-ben elhunyt Crick Nobel-díját is elárverezték: az új tulajdonos 2,27 millió dollárt fizetett érte.

Rovatok