Index Vakbarát Hírportál

Elérte a Plútót a NASA robotűrhajója

2014. december 6., szombat 17:25

Nyolc év, és 4,5 milliárd kilométer megtétele után a NASA szakértői felébresztik a hibernációból a New Horizons szondát, ami elérte a Plútót, a Naprendszer legkülső bolygóját (a csillagászok jelenleg a törpebolygó kategóriába sorolják, volt már igazi bolygó és kisbolygó is).

A szonda a Plútót és a holdjait is több hónapon át vizsgálja majd, legközelebb júliusban kerül hozzá, alig 10 ezer kilométerre. A távvezérlést némileg nehezíti a nagy távolság: a rádióhullámoknak négy és fél órára van szükségük, hogy elvigyék az utasításokat a Földtől a szondáig. A NASA illetékesei egyelőre csak annyi információt adtak ki, hogy a szonda sértetlenül vészelte át a hosszú utat, és készen áll a tudományos mérésekre és vizsgálatokra. Az ébredés, vagyis a szonda összes műszerének bekapcsolása magyar idő szerint szombat este kilenc körül fejeződik be.

A New Horizons küldetése a Plútónál jövő nyár végéig tart, és ha minden jól megy, utána még egy másik, Kuiper-övbeli objektumhoz is átküldik vizsgálódni. A mérési adatok hazaküldése a Földre több mint egy évig fog tartani.

Rovatok