Index Vakbarát Hírportál

Maggie Simpson tudományos publikációt írt

2014. december 8., hétfő 10:29

Két tudományos szaklap is elfogadta azt a tanulmányt amit hivatalosan Maggie Simpson, Edna Krabappel és Kim Jong Fun jegyez. A nevek természtesen fiktívek, ahogy az egész tanulmány is. 

A Fuzzy, Homogeneous Configurations című alkotást valójában Alex Smolyanitsky mérnök készítette, hogy rámutasson néhány tudományos lap elképesztően alacsony színvonalára. A tanulmány simán átment a Journal of Computational Intelligence and Electronic Systems és az Aperito Journal of NanoScience Technology című szaklapokon.

A jelenség nem új: sok újság bármit elfogad, a kutatók publikációs kényszertől szenvednek, mindenhol bepróbálkoznak, a nagy lapok visszadobják a tanulmányokat, a kicsik pedig elkérik érte a pénzt. A folyamatnak elvileg az lenne a lényege, hogy a benyújtott tanulmányokat két másik, ismeretlen, független tudós is átnézi, így biztosítva a minőséget. Sokszor a kis lapoknál azonban csak a pénzre mennek rá, és automatikusan elfogadnak mindent, így fordulhat elő, hogy teljesen értelmetlen maszlag fiktív nevekkel is átmegy rajtuk.

Pár hete volt hasonló eset: akkor egy férfi "Get me off your fucking mailing list", azaz vegyetek le a kibaszott levlistáról címmel nyújtott be tanulmányt az International Journal of Advanced Computer Technologyba, természetesen csont nélkül átment az összesen csak ezt a pár szót tartalmazó bullshit is.

Rovatok