Index Vakbarát Hírportál

Az orosz iparmágnás azért vette meg Watson Nobel-díját, hogy visszaadja neki

2014. december 10., szerda 11:58 | aznap frissítve

Oroszország leggazdagabb embere, Aliser Uszmanov megvásárolta a DNS-t azonosító James D. Watson Nobel-díját, hogy visszaadja a tudósnak. 

Uszmanov fém- és telekommunikációs oligarcha iparmágnás vagyona 15,8 milliárd dollárt ér a Forbes magazin listája szerint. A vállalkozó, amikor megtudta, hogy Watson jótékonysági célokra eladja a díjhoz járó medált, úgy döntött, hogy megveszi, aztán visszaadja neki.

Watson 1962-ben kapott Nobel-díjat a DNS szerkezetének felfedezéséért. A New York-i Christie's aukciósházban adta el, 4,7 millió dollárért (1,16 milliárd forint), ami világrekord: ennyit még sosem adtak Nobelért. 

Az aukciósház szerint ez volt az első Nobel-medál, amit még élő díjazott ajánlott fel. Tévednek: Szent-Györgyi Albert a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta el érmét, az összeget pedig a Téli háború finnországi szenvedőinek ajánlotta fel.

Uszmanov azt mondta Watsonról, hogy „az emberiség történetének egyik legnagyobb biológusa”. Arról is beszélt, miért adja vissza: „Nem szeretném, ha egy elismert eladás tárgya lenne. Dr. Watson munkája hozzájárult a rákkutatáshoz, ebben a betegségben halt meg az apám Fontos nekem, hogy a pénz, amit erre a medálra költök, tudományos kutatásra megy, a medál pedig annál marad, aki megérdemli.”

Rovatok