Index Vakbarát Hírportál

Az univerzum karácsonyfadíszét fényképezte a Hubble

2014. december 10., szerda 09:12

Karácsony közeledtével különös aktualitása van annak a felvételnek, amit a Hubble a Messier 92-es gömbhalmazról (M92) készített. A gömbhalmaz amúgy is hasonlít kicsit egy ékszerre, de most, hogy lassan mindenki előássa a szekrény mélyéről a karácsonyfadíszeket, a mélyég-objektum inkább egy csillagokkal teli karácsonyfadíszre emlékezteti a nézőt.

Az M92 mintegy 26 700 fényévnyire van tőlünk, és fémekben szegény, vagyis II-es típusú Oosterhoff gömbhalmazként is szokták emlegetni azon túl, hogy hú, de szép. Ez (mármint a fémszegénység) annyit jelent, hogy a halmazban szinte semmi sincs, ami nehezebb, mint a hidrogén és a hélium. Ez főleg az univerzum idősebb képződményeire jellemző, így hát a Messier 92 valójában majdnem olyan idős, mint az univerzum maga.

A képen jól látszik, hogy rengeteg csillag van a környéken, a szakemberek szerint 300 ezernél is több kis pontocskát lehetne megszámolni. Ha elég sokáig várunk, erre egyre jobb lehetőségeink lesznek, az M92 ugyanis másodpercenként 112 kilométeres sebességgel közelít felénk.

Az M92 tiszta időben és fényszegény környezetben szabad szemmel is látható, de az igazi szépségéből már kis nagyítású távcsőben is látni valamennyit. Ha valaki meg szeretné pillantani, a Herkules csillagkép közelében keresse, a hős feje és bunkója között, az utóbbi nyeléhez közelebb.

Rovatok