Index Vakbarát Hírportál

Alkohollal csináltak beöntéseket a maják

2014. december 11., csütörtök 13:27

A hallucinogén gombák, kaktuszok, alkoholbeöntés,  szárított békabőr: ez mind azoknak az anyagoknak a listája, amelyeket az amerikai őslakók használtak. Egy tanulmány szerint szélesebb körben, mint eddig gondoltuk.

Mezoamerikában élő emberek az Európaiak megérkezése előtt  használtak pszichotrop drogokat, főleg orvosságként és a vallási rituálékhoz – állítja Francisco Javier, a spanyol cuencai Carod-Artal of a Hospital Virgen de la Luz kutatója. Szerinte ezeket a drogokat még mindig használják orvosi célokra az őslakos közösségek. A  Neurología szaklapban megjelent tanulmány sorra veszi ezeket a szereket.

Rituális beöntés

A maják fogyasztottak egy balché nevű, mámorító italt rituális jövendöléseik alatt, amikor megpróbálta kommunikálni a lelkekkel. Az italban a Lonchocarpus longistylus növény kérgéből származó nedvet kevertek össze olyan méhek mézével, akik az egyik fajta hajnalkával táplálkoztak, amelynek szintén pszichedelikus tulajdonságokat tulajdonítanak.  

A balchéivás mellett gyakran cigiztek is, beöntéseket végeztek alkohollal, néha más pszichoaktív összetevőkkel. A beöntéseket az intenzívebb, gyorsabb transzba esések miatt végezték.

Szárított gombák

A kutatások szerint a mezoamerikai kultúrákban legalább 54 hallucinogén gombát használtak a Psilocybe nemzetségből. Ezeket ma is megtalálhatjuk Mexikóban. A pszilocibin olyan hallucinogén összetevő ezekben a gombákban, amelynek tudatmódosító hatása van.

A vallási szertartásokat Mexikó Völgyében tartották, és Közép-Amerika más részein. A kutatók számításai szerint ezek a rituálék legalább 3500 évesek. A pszilocibin befolyásolja a motoros reflexeket, az idő viselkedését és felfogását, de okozhat pánikreakciókat és pszichózist is. Hosszútávú használata pszichiátriai betegséghez és memóriazavarhoz vezet.

Hallucinogén kaktusz

A mámorító összetevők másik forrása Mezoamerikában a pejot (meszkalinkaktusz) volt: ebben a kaktuszban több mint hatvan hallucinogén összetevő van, köztük a meszkalin. A meszkalint a kaktuszból lehet kivonni és ital készíthető belőle.

Legalább ötezer éve használják rituálékra. A pejotfogyasztók színes vizuális hallucinációkról számolnak be, súlytalanság érzéséről és az idő megváltozott érzékeléséről. Növelheti a testhőmérsékletet is és a szívverést, zavarhatja a járást, izzadást és pirulást okozhat.

Varangybőrből drog

A legfurcsább drog talán a Bufo nemzetségbe tartozó békák bőréből származik. E fajok nyálmirigye mérgező anyagokat, úgynevezett bufotoxinokat termel, amelyeknek pszichoaktív hatása van. 

A 16. századi történetírók szerint a maják dohányt és a barna varangy szárított bőrét adták az alkoholokhoz, hogy még ütősebbek legyenek.  A maja K'iche csoport még mindig használja, hogy feldobja vele a balchéját.

Az ördög gyógynövénye

A Datura inoxia nevű növényt az ördög gyógynövényének is nevezik, századokig használták Mezoamerikában a sebek és a harci sérülések gyógyítására. De a rituáléknál is előkerült mint tudatmódosító.

Rovatok