Index Vakbarát Hírportál

Miniszterelnök úr, a dongó pont a fizika miatt tud repülni

2014. december 15., hétfő 11:34

Orbán Viktor, hazánk miniszterelnöke azt nyilatkozta egy vele készített interjúban, hogy 

a tudósok szerint súlya, mérete és szárny-fesztávolsága miatt a dongó nem lenne képes repülni, de mégis repül.

Kedves Miniszterelnök Úr, ez a dolog utoljára 2000-ben volt vállalható vélemény, a Cornell egyetem tudósai Z. Jane Wang fizikus vezetésével számítógépes modellek segítségével és az áramlástan speciális szabályainak gyakorlati alkalmazásával bebizonyították, hogy csak azért gondolták régebben azt, hogy a dongó a fizika törvényeit meghazudtolva tud repülni, mert nem tudtak eleget a fizika törvényeiről.

Anélkül, hogy komolyabban belemennénk a részletekbe, a dongó nagyon is tud repülni, csak kicsit máshogy csinálja, mint mondjuk a repülők. Az utóbbiaknál a szárnyak speciális formája körül áramló levegő adja a varázslatot, a poszméhek viszont kihasználják azokat a turbulenciákat és örvényeket, amiket a speciális formájú és anyagú szárnyaik keltenek akkor, amikor rezgőmozgással verdesnek. Ennek egy fontos eleme például az is, hogy nem egyszerűen fel és le mozgatják a szárnyaikat, de előre és hátra is, ráadásul közben ide-oda csavarják a szárnyaik éleit. Hogy összefoglaljuk: nem igaz az, hogy a fizika azt mondja, hogy a dongók nem tudnak repülni. 

Valójában a dongó nagyon is jól repül, pontosan azért, mert úgy ismeri a fizikát, ahogy az emberek csak szeretnék.

A szakemberek szupergyors kamerákkal figyelték meg a dongóhoz hasonló rovarok repülését, és Orbán Viktor mentségére említsük meg, hogy a 2000-es dolgozat írói kiemelték, hogy bár a megfigyeléseik egy csomó mindent megmagyaráznak és igazolnak, azért azt még mindig nem értjük teljesen, hogy a szitakötő hogy a viharba repül.

Az a híres mondás, hogy a dongó a fizika szerint nem tud repülni, de a dongó erről nem tud, csak simán repül, valamikor az 1930-as években kezdett el igazán terjedni. A téma kutatói szerint ekkor volt az, hogy az aerodinamikával foglalkozók kezdték azt hinni, értik, mi történik körülöttük, és hajlamosak voltak általános igazságként olyan dolgokat mondani, amikről később kiderült, hogy egy picit sem felelnek meg az általános igazságokkal szemben felállított társadalmi elvárásoknak.

Rovatok