Index Vakbarát Hírportál

Az internet mai nyertese: a madárfióka, ami hernyónak álcázza magát

2014. december 17., szerda 17:15

Az Amazonas-menti esőerdőkben él egy madár, aminek fiókája olyan meglepő mimikrit fejlesztett ki, hogy a kutatók csak mostanában vették észre, annak ellenére, hogy már évtizedek óta ismerik a fajt.

A Laniocera hypopyrra nevű madár fiatal egyedei ugyanis abban a három hétben, ami a születésük és a röpképességük között van, mérgező hernyónak adják ki magukat. Ehhez nem csak tiritarka tollazatot növesztenek, de veszély esetén úgy is mozognak, mint egy hernyó: hullámozva kúszva.

A fiókák eleve narancsszínű, fekete foltos tollakkal születnek, és a kutatócsoport néhány nap után vette észre a furcsa mozgást. A mozgás már önmagában zseniális, de a fiatal madarak arra is odafigyelnek, hogy a madárszerű testrészeiket, például a szárnyaikat elrejtsék, kúszás közben a testük mellé szorítják azokat.

A kutatók szerint a fiókák kiszolgáltatottsága, illetve a születés és a repülés megtanulása között lévő hosszú idő az, ami miatt a madarak kifejlesztették a hernyónak látszás különleges képességét, és az idejük nagy részét így is töltik. Tulajdonképpen csak akkor viselkednek normális madárfiókaként, amikor a szüleik táplálékot hoznak nekik.

Rovatok