Index Vakbarát Hírportál

Zsákutca lehet a seggtüdő

2014. december 17., szerda 21:23

Hiába tűnik komoly evolúciós előnynek, mégis a kihalás szélére sodródtak azok a teknősök, amelyek, a hüllők között egyedülálló módon, a víz alatt is tudnak lélegezni. Méghozzá végbelükön keresztül, pontosabban „két nagy, vékonyfalú, vérerekkel gazdagon behálózott úgynevezett farkalatti hólyagjukon”, át „melyek kétoldalt a végbél és kloaka között a bélbe nyílnak. Azáltal, hogy ezek a hólyagok, amelyek némely teknősben egészen a tüdőkig felnyúlnak és a kloakanyíláson át állandóan oxigénben gazdag víz tölti meg őket, lehetségessé válik a béllélekzésnek egy sajátságos alakja” – írta Brehm: Az állatok világa magyar kiadásában.

Ezen ritka teknősök egyike az Elseya albagula, amely Kelet-Ausztráliában került veszélybe a Connors-folyó környékén a mezőgazdasági tevékenység és az urbanizáció miatt – hívta fel a figyelmet a Scientific American.

Az ember majd pótolja az űrt

Ha szegény béllélegző teknős eltűnik, valakinek csak be kell töltenie a biológiai cellát. Van, aki szerint a legjobb, ha a kihalás helyett inkább a túlnépesedéstől veszélyeztetett ember örökíti át a végbéllégzés tudományát. Hihetetlen, de honlapja is van a módszernek, persze, minek nincs. Aki hisz a Taóval egybegyúrt anális respirációban, az az útmutatások alapján elkezdhet gyakorolni.

Az altesti légmozgások páratlanul széles spektruma már eddig sem volt rejtve az olvasók előtt. Az év elején például rendőrségi ügy is lett egy pittsburgh-i esetből.

Rovatok