Index Vakbarát Hírportál

Kétszer gyorsabban melegszik az Északi-sark, mint a világ többi része

2014. december 18., csütörtök 11:29

Az Északi-sarkot és környékét, vagyis az Arktiszt sokkal jobban megviseli a klímaváltozás, mint a Föld többi területét. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) legfrissebb jelentése szerint a felmelegedés itt kétszeres tempóban halad, és a gyorsuló trend várhatóan nem változik a közeljövőben.

A gyorsabb melegedés annak a jelenségnek köszönhető, hogy a sarkköri olvadás felerősíti a napfény hatását. Míg rendes körülmények között éppen a jég- és hótakaró hűti a felszínt a sugarak visszaverésével, az olvadás miatt az eddig elfedett területek védtelenné válnak. Ezek a sötétebb régiók pedig több hőt nyelnek el, ugyanúgy, ahogy a fekete pólók is gyorsabban melegednek gyáron, mint a világosabb színűek. Ugyanez igaz a tengeri jégtakaró olvadására is.

A fokozott melegedés pedig hatással van az élővilágra is. Míg a planktonok jobban szeretik a melegebb vizet, a jegesmedvék kifejezetten rosszul járnak vele, a leginkább érintett területeken a számuk egyre csökken.

A folyamat öngerjesztő. Beata Csatho, a Buffalói Egyetem kutatója szerint például Grönlandon a jég egyenletes eltűnésével fokozatosan csökken a felszín tengerszint feletti magassága. Az alacsonyabb területen viszont a levegő hőmérséklete is magasabb, ami megint csak fokozza a felmelegedés mértékét.

A jelentés a legújabb kutatások összefoglalója, 13 ország több mint 60 kutatójának eredményeit összegzi. Rámutat olyan ugyan kivételekre, ahol a jégtakaró elkezdett visszaépülni, de összességében megállapítja, hogy az Északi-sark egyre nagyobb veszélybe kerül a klímaváltozás következtében.

Rovatok