Index Vakbarát Hírportál

Sikerrel zárult az indiai űrrakéta tesztje

2014. december 18., csütörtök 13:50

Sikeres űrrakéta-tesztet hajtott végre szerda reggel az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO). Az esemény fontos állomás azon az úton, hogy India embert küldhessen az űrbe.

A teszt fő célja egy 2-3 asztronauta utazását lehetővé tevő legénységi modul biztonságos visszajuttatása volt a légkörbe. A modult a legnehezebb indítórakétájukkal, a GSLV Mk-III-mal lőtték fel a Satish Dhawan űrrepülőtérről.

A 2,7 méter magas, 3,1 méter átmérőjű, több mint 3 tonnás modul a kilövés után 5,4 perccel, 126 kilométeres magasságban vált el a rakétától, és 80 kilométeren tért vissza a földi légkörbe. Egy 31 méteres ejtőernyővel ereszkedett le, és 1600 Celsius-fokos hőmérsékletet kellett kiállnia, mielőtt a Bengáli-öbölben a vízbe csapódott.

„Ez egy nagyon jelentős nap az indiai űrprogram történetében”

– mondta a földet érés után K Radhakrishnan, az ISRO elnöke. Narendra Modi, az ország miniszterelnöke is gratulált az űrügynökség tudósainak. A landolás után a modult a Vikram Sarabhai űrközpontba szállították további vizsgálatokra.

Ez volt az első alkalom, hogy 3 tonnánál nagyobb terhet lőtt fel az ISRO. Bár még legalább 10 év, mire legénységgel próbálkozhatnak, a mostani teszt sikere ennek fontos előfeltétele.

Rovatok