Index Vakbarát Hírportál

A dánok kicsit jobban körbenéztek, és hopp: találtak 1436 kilométernyi új tengerpartot

2014. december 19., péntek 15:57

Nagy az öröm Dániában: az ország környezetügyi minisztériumának térinformatikai intézete alaposabban megnézte, összesen milyen hosszú az ország partszakasza, és kiderült, hogy bizony 1436 kilométerrel hosszabb, mint az eddigi hivatalos adat tartotta.

Ez azért nagy öröm, mert az ország pont mostanában indította el azt a turisztikai kampányát, amiben az ország tengerpartjai kapták a főszerepet, így soha nem jöhetett volna jobbkor a most talált partszakasz.

A megoldás persze elég egyszerű: az intézet korábban 1:100000 arányú térképen mérte a partszakasz hosszát, az új méréshez viszont egy részletesebb, 1:10000 arányú térképet használtak. Így lett a korábban 7314 kilométerből 8750 kilométer.

Ankert Tideman, az ország egyik matematikusa egy újságnak visszafogott örömmel nyilatkozott. Szerinte ez az egész csak játék a számokkal, hiszen még ennél is hosszabb lenne a partszakasz, ha nem egy térkép vonalai mentén számolnának, hanem odamennének élőben, és megmérnék, hány kilométernyi tengerpartja is van Dániának. Erre főleg azért nincs szükség, mert nincs nemzetközileg elfogadott módszer egy ország partszakasz-hosszának mérésére, mindenki úgy mér, ahogy kedve tartja.

Rovatok