Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a mai a világtörténelem leghosszabb éjszakája

2014. december 21., vasárnap 18:48 | aznap frissítve

A Vox népszerű, általunk is átvett cikkében azt vetette fel, hogy a mai éjszaka lesz a leghosszabb a Föld eddigi, 4,5 milliárd éves történetében, mert ma van a téli napforduló (azaz most a leghosszabb az éjszaka), a Föld forgása pedig az idők során egyre lassabb lesz.

Később javítást adtak ki a cikkük elején: "Rosszul értelmeztem, mert a Föld forgása nagyon hosszú távon valóban lassul, de rövidebb távon, évekre leobontva földtani tényezők is tudnak változtatni a sebességén". Olyan adatokra hivatkozik, amik szerint az utóbbi negyven évben a Föld forgása felgyorsult, valószínűleg a sarkköri jég olvadása miatt. Ezért mégsem a mai, hanem az 1912-es téli napfordulóé az eddigi leghosszabb éjszaka.

Az eredeti, javítatlan cikkben az a logika szerepel, hogy a tudósok számítása szerint évente 15-25 milliomod-másodperccel lesz hosszabb egy nap. Ez annyit jelent, hogy egy ember élete alatt körülbelül két ezredmásodperccel nőne egy nap hossza.

Több mint négymilliárd év elteltével a Föld forgása olyan mértékben lassult le a Hold gravitációja miatt, hogy a  keletkezésekor egy nap még körülbelül hat óra volt, most pedig 24.

Rovatok