Index Vakbarát Hírportál

Emailben küldtek alkatrészt az űrállomásra

2014. december 22., hétfő 11:10

Barry Wilmore űrhajósnak szüksége volt egy racsnis kulcsra, de nem volt ilyen a Nemzetközi Űrállomáson. Az ilyen jellegű problémák korábban azt jelentették, hogy hónapokat kellett várni a következő teherűrhajóra, amivel felküldték a hiányzó eszközt vagy alkatrészt. Most viszont már elég egy emailt küldeni, hiszen éppen azért vittek 3D nyomtatót az űrbe, hogy a legénység bármit le tudjon gyártani magának.

Amikor a 3D nyomtatót összeállító Made in Space munkatársai meghallották Wilmore gondjait, a tervezőcsapatuk beizzította a CAD tervezőszoftvert, és gyorsan összeraktak vele egy racsnis kulcsot. A terveket átküldték a NASA-nak, akik felküldték a fájlokat az űrállomásra.

A csavarkulcsot és a többi húsz űrben készült eszközt vissza fogják szállítani a Földre, hogy elemezni tudják azok szerkezetét. Minden ilyen tárgyat a felszínen is legyártanak, hogy lássák a különbségeket. Nem árt tudni, hogy mennyire tartósak az űrbéli mikrogravitációban létrehozott tárgyak, ha ezekre akarjuk építeni a jövőbeni küldetéseket. 

Rovatok