Index Vakbarát Hírportál

Ki mondta, hogy nem lehet élni a Vénuszon?

2014. december 22., hétfő 10:11

Őrültség lenne leszállni a Vénusz felszínére, hiszen ott még az ólom is megolvad, és olyan nagy a nyomás, mintha másfél kilométeres mélységben lennénk a tenger fenekén. A NASA azonban úgy véli, a bolygó légkörében egész jól el tudnánk lenni. Az ötlet annyira nem újdonság, hogy a Star Wars felhővárosától a Bespin bolygó légkörében az Elysium űrbéli lakóparkjáig tucatnyi scifi feldolgozta a témát.  

Az amerikai űrhivatal nem a filmiparban nyomul, hanem kipróbálná az ötletet. Napelemes léghajókat küldene a bolygó légkörébe, hogy az űrhajósai egyfajta lebegő városban éljenek egy hónapon át. Először persze csak egy robot küldene a Vénuszhoz a High Altitude Operational Concept (HAVOC) nevű projekt keretében. 

A Vénusz nagyon jó úti cél, érdemes lenne felfedezni és kolonizálni - mondta Chris Jones, a NASA munkatársa, aki a Langley Kutatóközpontban foglalkozik űrbéli küldetések elemzésével.

Bár az űrkutatók többsége a Marsra fókuszál, a Vénusz meghódítása sok szempontból könnyebb lenne. Közelebb is van hozzánk, csupán (a két bolygó keringésének függvényében) 38-261 millió kilométerre, szemben a Marssal, amely 56-401 millió kilométerre van a Földtől. A mérete is összemérhető a Földével, 6052 km a sugara, míg a Földé 6371 km, és a két bolygó sűrűsége, kémiai összetétele is hasonló.

Rovatok