Index Vakbarát Hírportál

Tudja, hány kiló a legmasszívabb galaxishalmaz?

2014. december 22., hétfő 22:55 | aznap frissítve

Az ismert legmasszívabb galaxishalmaz tömegét állapították meg az amerikai röntgencsillagászati műhold, a Chandra segítségével, a kutatásról az Astrophysical Journal következő számában jelenik meg tanulmány - számolt be az MTI.

Az XDCP J0044.0-2033 katalógusszámú galaxishalmaz a Földtől 9,6 milliárd fényévnyire található, az ősrobbanás után 3,3 milliárd évvel született. Egy fiatal, 800 millió éves képződményről van szó, amiben a röntgentartományban készített felvételek tanúsága szerint rengeteg a csillagképződési régió, és ahol hatalmas mennyiségben lelhetők fel forró gázok.

A halmazt eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) röntgencsillagászati műholdja, az XMM-Newton fedezte fel, majd a Chandra segítségével nyert adatok és elméleti modellek alapján kiszámították, hogy tömege 400 ezermilliárdszor haladja meg a Nap tömegét. A Nap tömege kb. 750-szer nagyobb, mint a gravitációs terében mozgó valamennyi bolygó és más égitest össztömege, vagyis:

Vizsgálata segíthet megérteni, hogy miként alakultak és fejlődtek a hatalmas struktúrák a világegyetemben - magyarázta Paolo Tozzi, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Egy kis ékszer

A galaxishalmaz a Gioiello nevet kapta, ami olaszul ékszert jelent. A forró gázok és a csillagképződési régiók röntgensugárzása ugyanis csillogóvá varázsolja a halmaz küllemét, másrészt a felfedezésről a 15. századi Villa il Gioiellóban, Galileo Galilei utolsó lakhelyén rendezett konferencián számoltak be a tudósok.

A Gioiello vizsgálata során az áramló forró gázokban csomósodásokat figyeltek meg a csillagászok. A szakértők szerint ezek a szerkezetek a kisebb halmazok összeütközése és összeolvadása révén keletkezhettek. Ez a mechanizmus magyarázatot adhat arra, hogy a Gioiello miként tehetett szert ekkora tömegre ilyen fiatalon.

Rovatok